Tweede Kamer wil zicht op bedrijven die onvoldoende gebruik kunnen maken van de TVL-regeling
3 februari 2021De Tweede Kamer heeft gisteren voor aanvullende maatregelen gestemd die de toegang tot de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) regeling voor specifieke ondernemingen verbeteren. Een motie van CDA/VVD/CU/D66 die hiertoe opriep is aangenomen. Het generieke economische steunpakket waarin onder andere de NOW en de TVL-regeling zijn geregeld, past niet altijd voor bedrijven met specifieke bedrijfskenmerken. Zo ondervinden seizoensgebonden watersport- en recreatiebedrijven bij de aanvraag en berekening van de TVL, problemen vanwege de omzetdip in het naseizoen. HISWA-RECRON is blij met de steun vanuit de Kamer.
“Wij zijn tevreden met de grote ‘opwaardering’ van het economische steun- en herstelpakket van het rijk drie weken geleden”, laat directeur van HISWA-RECRON Geert Dijks weten. “De TVL had hierbij onze bijzondere aandacht. Het is goed dat het vergoedingspercentage omhoog is gegaan, en dat de maximale bijdrage van het rijk is verhoogd naar €400.000,-. Tegelijkertijd zagen we dat de verhoging van de steunmaatregelen niet bij seizoensgebonden bedrijven terecht komt, vanwege blijvende problemen met de systematiek. Omdat uit gesprekken tussen HISWA-RECRON en de ministeries al eerder duidelijk werd dat de regelingen niet worden aangepast, hebben we het gesprek gevoerd met verschillende Kamerfracties om op zoek te gaan naar specifieke oplossingen.”
De generieke regelingen worden niet aangepast, maar dat voor schrijnende gevallen, zoals bij onze seizoensgebonden bedrijven, wel een loket wordt opgetuigd om daar per bedrijf naar oplossingen te zoeken. “We zijn daar de initiatiefnemers dankbaar voor en zien hierin de inbreng van HISWA-RECRON terugkomen”, aldus Dijks.
Naast de aandacht voor schrijnende ondernemingen die buiten de TVL vallen werd ook een motie aangenomen die de regering verzoekt kleine reisbureaus tegemoet te komen in de annuleringskosten die ondernemers moeten terugbetalen die niet binnen het huidige steunpakket vallen.
Een voorstel van FvD en SGP om de kwalificerende toetst ‘vestigingslocatie buiten het huisadres’ te schrappen uit de regelingen haalde het niet.