MBO Stagepact van kracht vanaf nieuwe schooljaar

6 juli 2023

Alle MBO studenten volgen gedurende hun opleiding op enig moment een stage of een leerwerktraject bij een opleidingsbedrijf. Uit onderzoek is gebleken dat niet alle stages zonder problemen verlopen. Niet alle studenten krijgen bij bedrijven een gelijke kansen. Voor studenten met een niet-Nederlandse achternaam pakt dit in de praktijk soms nadelig uit. Zij kregen niet altijd een stage- of leerwerkplek, terwijl het volgen van een stage een essentieel onderdeel uitmaakt van elke MBO opleiding.
 

Werkgevers, werknemers en bonden hebben daarom op landelijk niveau afspraken en een stagepact afgesloten. In dit pact staat een aantal concrete acties genoemd om problemen op te lossen. Het is belangrijk dat alle opleidingsbedrijven zich hierop voorbereiden.



Genoemde partijen hebben de volgende onderwerpen afgesproken:


1. Opleidingsbedrijven moeten MBO studenten een stagevergoeding bieden. De hoogte van de stagevergoeding is niet vastgelegd. In sommige branches is een stagevergoeding bij cao afgesproken.
Een redelijke vergoeding is minimaal euro 10,- per dag. Houd rekening met het feit dat het aanbod van studenten af- en de vraag naar studenten toeneemt. Er kunnen dus bedrijven zijn, die meer willen vergoeden. De markt gaat hierbij zijn werking doen. Betaal je weinig, dan heb je waarschijnlijk geen studenten, betaal je veel dan maak je meer kans.   

2. MBO studenten maken vaak kosten om stage te lopen. Het kan bijvoorbeeld gaan om reis-, verblijfs- en soms ook overnachtingskosten. Het is redelijk om deze kosten te vergoeden.
Veel studenten hebben een OV-kaart. In dat geval hoef je reiskosten natuurlijk niet te vergoeden.

3. Scholen kunnen via matching studenten toewijzen aan een opleidingsbedrijf. Studenten solliciteren dan niet zelf naar een stage- of leerwerkplek, maar krijgen deze aangewezen. Deze maatregel is bedoeld om stagediscriminatie tegen te gaan.
Als er sprake van matching, kijk dan hoe het loopt. HISWA RECRON vindt dat er sprake moet zijn van een klik tussen stagebieder en student. Als er geen wederzijdse vertrouwen is dan lijkt het beter om de stage- of leerwerkplek te beëindigen. Vervelend voor beide partijen, maar wellicht beter!

4. Scholen moeten zorgen voor voldoende begeleidingsmomenten van de student bij het opleidingsbedrijf. Scholen zijn vrij om deze begeleiding zelf vorm te geven.
HISWA RECRON pleit voor tenminste drie fysieke contactmomenten bij het opleidingsbedrijf, waarbij een docent van school, de praktijkopleider en de student betrokken zijn.


HISWA RECRON constateert zelf veel enthousiasme bij HISWA-RECRON opleidingsbedrijven om kennis over te dragen, jongeren een kans te geven en vakkennis over te dragen.
Gelukkig is het niet alleen kommer en kwel. Uit onderzoek blijkt bovendien dat de meeste studenten tevreden zijn over hun stage- en leerwerkplekken. Het gaat dus gelukkig ook heel vaak goed!
Als er sprake zou zijn van stagediscriminatie, in welke vorm dan ook, dan moet dat natuurlijk worden  voorkomen. Iedereen is van harte welkom om te komen werken in de branche.

 

Terug naar overzicht