Informatie voor consumenten

HISWA-RECRON is er op de eerste plaats voor ondernemers

Wij zijn een brancheorganisatie voor bedrijven in de watersport- en recreatiesector. Dat betekent dat we er zijn voor ondernemers. Ben je consument, dan helpen we je graag verder op hiswa.nl of recron.nl.

Wil je weten of een watersportbedrijf of recreatiebedrijf lid is van ons? Er zijn twee fraaie platformen waar je al onze aangesloten leden kunt vinden. Bij hen kun je terecht voor het huren of kopen van een boot, het boeken van een zeilles, kampeervakantie of dagje uit.

Op deze websites - hiswa.nl en recron.nl - vind je ook de antwoorden op de meest gestelde vragen die je hebt als watersporter en/of recreant.

HISWA.nl: platform voor de watersport en jachtbouw
Alles over watersporten, boten en leren varen.

RECRON.nl: platform voor de leisure en recreatie
Alles over campings, vakantiehuizen, vakantieparken en uitjes.

 

Probleempje?

Heb je een geschil, vraag of probleem? Kijk dan op de website van:

Geschillencommissie Waterrecreatie
Geschillencommissie Recreatie
ANWB
Watersportverbond

Antwoorden op vaak gestelde vragen Leisure en Recreatie

  • 1. Ik sta op een camping en wil mijn kampeermiddel verkopen, zijn er nog dingen waar ik rekening mee moet houden?

    Het staat je vrij om je kampeermiddel te verkopen. De recreatieondernemer mag geen voorwaarden verbinden aan de verkoop, indien je het kampeermiddel zelf verkoopt en niet door de recreatieondernemer laat verkopen.

    Een recreatieondernemer is niet verplicht om een standplaatsovereenkomst aan te gaan met de koper van jouw kampeermiddel.

    Ingeval je je kampeermiddel wenst te verkopen met behoud van standplaats, moet je daarvoor de expliciete toestemming van de recreatieondernemer te hebben.

  • 2. Ik heb van de recreatieondernemer een bericht ontvangen over een tussentijdse prijsstijging. Mag hij de prijzen zomaar verhogen?

    Een recreatieondernemer kan kosten die ontstaan door een lastenverzwaring aan de zijde van de recreatieondernemer, die betrekking hebben op de plaats en/of jou als recreant, aan jou doorberekenen. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan de stijgende energieprijzen. De hogere kosten voor de energie mag een recreatieondernemer dus doorberekenen.

  • 3. Ik sta op een camping en wil graag zonnepanelen plaatsen op mijn kampeermiddel. Mag dat?

    Dat hangt ervan af. Een recreatieondernemer kan de plaatsing van zonnepanelen op je kampeermiddel weigeren. Een mogelijke grond voor de weigering is bijvoorbeeld dat het systeem van de recreatieondernemer niet is ingericht op het gebruik van zonnepanelen, waardoor de brandveiligheid op het recreatieterrein niet meer kan worden gegarandeerd.

  • 4. Hoe kan ik een overeenkomst met de recreatieondernemer annuleren?

    Indien je al een overeenkomst met de recreatieondernemer hebt gesloten en er zelf voor kiest om de gesloten overeenkomst voor de startdatum te annuleren, dan ben je, afhankelijk van het annuleringsmoment, een percentage van het overeengekomen bedrag verschuldigd aan de recreatieondernemer.

  • 5. De camping gaat herstructuren. Welke vergoeding ontvang ik?

    In het geval dat je een brief hebt ontvangen waarin de recreatieondernemer de overeenkomst met betrekking tot de vaste plaats opzegt wegens herstructurering en er geen vergelijkbare plaats op het recreatieterrein wordt aangeboden, dan heb je aanspraak op verplaatsingskosten ter hoogte van 1621 euro voor een enkel geschakeld kampeermiddel en 2443 euro voor een dubbel geschakeld kampeermiddel. In de laatste 6 maanden ben je geen vergoeding voor de kavel verschuldigd. Je bent wel tot het einde van de overeenkomst de kosten voor het de nutsvoorzieningen verschuldigd.

  • 6. Hoe pak ik een geschil aan met de recreatieondernemer?

    Het advies is om tijdens een gesprek met de recreatieondernemer tot een oplossing te komen. Als er geen oplossing wordt bereikt, dan kun je een geschil voorleggen bij de Geschillencommissie Recreatie of aan de burgerlijke rechter.

  • 7. Wat moet ik in het geval van een ontruiming allemaal verwijderen?

    Het kampeermiddel, de serre, het terras, het tegelwerk, de bestrating en de beplanting. De plaats moet je leeg opleveren aan de ondernemer. 

  • 8. Mag een recreatieondernemer kampeermiddelen weigeren die een bepaalde leeftijd hebben bereikt?

    Naast de algemene voorwaarden mag een recreatieondernemer een parkreglement opstellen. In het parkreglement mag een recreatieondernemer opnemen dat in het geval een kampeermiddel een bepaalde leeftijd heeft bereikt, de overeenkomst met de recreant wordt beëindigd, dan wel een nog te plaatsen kampeermiddel die een bepaalde leeftijd heeft bereikt niet op het recreatieterrein is toegestaan.   

  • 9. Is permanente bewoning op een recreatieterrein toegestaan?

    Nee, permanente bewoning van een recreatieterrein is niet toegestaan. Je mag je niet in het basisregister op het adres van de ondernemer laten inschrijven. Je moet naast je kampeermiddel een vaste woon- en verblijfplaats hebben.

  • 10. Hoe zit het met witwaspraktijken op vakantieparken?

    HISWA-RECRON veroordeelt elke vorm van crimineel gedrag en neemt betalingen op vakantieparken met zwart geld hoog op omdat het de sector en goede bedrijven schaadt. Wij staan voor bonafide kwaliteitsbedrijven in de toeristisch-recreatieve sector. Recreatieondernemers zijn gerechtigd overeenkomsten met een recreant te beëindigen, indien de betreffende recreant zich schuldig maakt aan deze en andersoortige ondermijnende activiteiten.  

Antwoorden op vaak gestelde vragen Jachtbouw en Watersport

Werken of leren i...

Werken of leren in de watersport of recreatie

Vrijheid, iets moois maken met je handen of met mensen werken? Kies dan voor een opleiding of baan in de watersport of recreatie. Deze jongeren laten zien hoe fantastisch dat is.