Niet suppleren bedreigt Hondsbossche- en Pettense Zeewering

14 december 2023

HISWA-RECRON maakt zich ernstig zorgen over een mogelijk niet-suppleren van zand door Rijkswaterstaat van de Honds Bossche- en Pettense Zeewering vanaf 2025. Bureau Ginder werkt in opdracht van gemeenten Schagen en Petten aan een inventarisatie van de mogelijke gevolgen voor het toerisme.

In een gezamenlijke reactie van HISWA-RECRON en Ondernemers Federatie Schagen Recreatie en Toerisme geven organisaties aan dat bij niet-suppleren de attractiviteit van het kustgebied ernstig wordt aangetast, met als gevolg dat het toeristisch recreatief bedrijfsleven bedrijfseconomische schade gaat lijden. De kust is immers het decor waar deze bedrijven in ondernemen. Voldoende en leefbaar strand is daarbij een voorwaarde! Daarbij is een goed toekomstperspectief van groot belang voor deze bedrijven. Zij staan voor grote investeringen om een noodzakelijke kwaliteitsslag te maken om zodoende toekomstbestendig te zijn. Daaronder valt ook de te maken verduurzamingsslag om bijvoorbeeld van het gas af te gaan of circulair te bouwen.

De toeristisch recreatieve bedrijven leveren een belangrijke bijdrage aan het toeristisch product in de regio. Ook dragen zij bij aan bij aan de leefbaarheid van de omgeving. De aanwezigheid van gasten - jaarrond- zorgen voor derden bestedingen in de gemeente en de omliggende regio. Veel voorzieningen in kleine kernen blijven hierdoor in stand. Ook zorgen de bedrijven voor werkgelegenheid. Iedere inwoner van de gemeente heeft hier baat bij.

Recent onderzoek van de ANWB heeft aangetoond dat de ruimte voor recreatie in Nederland onder druk staat. Met een groeiende bevolking en toenemend toerisme wordt deze situatie in de toekomst steeds nijpender. Recreatieve ruimte is van groot belang voor de fysieke en mentale gezondheid en de leefbaarheid. Behoud van de kust en het areaal strand kan hieraan bijdragen!

Terug naar overzicht