HISWA-RECRON dient zienswijze in tegen laagvliegen

20 februari 2024

HISWA-RECRON heeft haar zorgen in een zienswijze geuit over de nieuwe plannen van Defensie om meer ruimte te vinden voor het oefenen met het oog op haar primaire taken.

De veranderende geopolitieke wereld vraagt daarom. De plannen van Defensie, die in december bekend werden, laten zien dat er op 44 plekken in Nederland uitgebreid moet worden en dat er meer legereenheden moeten kunnen oefenen. Dit betekent onder andere dat er meer helikopters, vliegtuigen en chinooks over zullen vliegen op lage hoogte en dat er gezocht wordt naar ruimte om oefeningen op de grond te houden.

In de zienswijze die gestuurd is valt te lezen dat HISWA-RECRON pertinent tegen deze uitbreiding is in hoog toeristische gebieden. De Veluwe, een groot deel van Brabant en drie kwart van Zeeland zijn onder andere aangewezen als zoekgebied. Veel van deze plekken zijn  sterk afhankelijk van toeristen. Er is vrees dat zij door een ernstige mate van verstoring wegblijven. Verder krijgt om dezelfde reden de natuur het zwaar te verduren mochten de plannen door gaan.

De reactie van HISWA-RECRON blijft niet bij een zienswijze. Het landelijke politieke debat en later het provinciale debat over dit onderwerp wordt ook gevoerd en daar zal HISWA-RECRON zich sterk maken voor de belangen van de ondernemers.

 

 

 

 

 

Terug naar overzicht