Laatste ontwikkelingen hoge waterstand IJsselmeergebied
4 maart 2024De afgelopen maanden is de sector getroffen door de hoge waterstanden in het IJsselmeergebied. Begin januari heeft HISWA-RECRON bij de leden geïnventariseerd wat de schade is als gevolg van het hoge water. Vervolgens is Rijkswaterstaat aangeschreven, aangesproken op het niet naleven van het peilbesluit IJsselmeergebied 2018 en geconfronteerd met de schades.
Inmiddels is er een gesprek geweest, waarin Rijkswaterstaat heeft aangegeven dat zij sinds oktober vorig jaar elk spuimoment pakt om water te kunnen afvoeren en dat op dit moment nog steeds doet. Zie hiervoor de cursieve tekst onderaan het bericht en de volledige presentatie.
Een aantal bedrijven dat Rijkswaterstaat aansprakelijk heeft gesteld voor de schades, heeft een reactie gekregen waarin gesteld wordt dat de schades niet aan hen zijn toe te rekenen. HISWA-RECRON is een andere mening toegedaan en beraadt zich over welke (juridische) vervolgstappen richting Rijkswaterstaat genomen kunnen worden, teneinde de schades vergoed te krijgen. Zij laat zich hierbij adviseren door een advocatenkantoor. Wanneer er meer bekend is zullen onze leden geïnformeerd worden. Rijkswaterstaat heeft aangeven dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar het doen en laten van Rijkswaterstaat. Dit onderzoek gaat binnenkort van start en heeft een doorlooptijd van drie maanden. HISWA-RECRON heeft aangegeven bij dit onderzoek betrokken te moeten worden. Vooruitlopend op de resultaten van het onafhankelijk onderzoek zal HISWA-RECRON de dienst Operationeel Beheer schriftelijk confronteren met een aantal concrete situaties, waar naar ons idee spuien had gekund maar niet of onvoldoende is gedaan.
Rijkswaterstaat geeft ook aan dat deze winter het waterpeil vrijwel zeker niet meer naar beneden zal gaan. In de ‘Kamerbrief water- en – bodem/Buitendijks bouwen sturend’ staat dat er in de toekomst in de winter mogelijk nog 30 centimeter bijkomt. Daarin staat ook dat gebruikers van het buitengebied verantwoordelijk zijn en blijven voor schade als gevolg van laag- of hoog water. Het onderwerp blijft dus de komende jaren hoog op de agenda van HISWA-RECRON staan.
In een presentatie legt Rijkswaterstaat uit dat in normale omstandigheden het peil continu fluctueert en wind, instroom en uitstroom zijn daarbij belangrijke factoren. Het beheer van het Markermeerpeil is mede afhankelijk van watersystemen in een groot gebied rond het IJsselmeer/Markermeer: zeven waterschappen (gemalen), IJssel en Vecht (afvoer), Waddenzee en Noordzee (windopzet), Amsterdam-Rijnkanaal/Noordzeekanaal (afvoer). De mogelijkheden om het peil te beïnvloeden zijn in normale omstandigheden goed en bij extreme omstandigheden minder. In deze gevallen zou Rijkswaterstaat de instroom kunnen beperken door een maalstop, met als negatief gevolg dat grote gebieden rondom het Markermeer polders en stedelijk gebied onder water komen te staan. Ook kan men het peil voorafgaand aan extreem weer verlagen door pro-actief te spuien. Dit gebeurt al zoveel mogelijk en maximaal één tot twee weken vooruit. Rijkswaterstaat kan ook het peil tijdens hoogwater verlagen door te spuien via de Houtribdijk, maar deze route werd geblokkeerd door hoog peil IJsselmeer. Een andere mogelijkheid is spuien naar het Noordzeekanaal, maar ook daar was hoog water. Zodra het wel kon gespuid (begin januari).
Bekijk in het document hieronder de volledige presentatie.