Meer doen met wat je in huis hebt! Samenvatting AWVN-ledenonderzoek personeelstekorten 2024

30 april 2024

Arbeidsmarktkrapte neemt af, maar blijft nog steeds erg hoog. Ondanks de afname van de arbeidsmarktkrapte overstijgt het aantal vacatures nog steeds het aantal werkzoekenden.
De spanning op de arbeidsmarkt blijft dus hoog: acht op de tien werkgevers ervaart een tekort aan personeel (vorig jaar: negen op de tien). Net als in 2023 ervaren werkgevers vooral krapte als het gaat om functies in de techniek, productie en de ICT. De concurrentie is, ook net als eerdere jaren, het grootst om personeel met een mbo-diploma. Daarnaast is het voor werkgevers lastig om nieuw personeel te vinden met meerdere jaren werkervaring.Starters zijn niet direct inzetbaar en vragen veel inwerktijd. De concurrentie spitst zich daarom toe op werknemers met ervaring, omdat die relatief snel zelfstandig aan de slag kunnen. Werkgevers verwachten dat de tekorten de komende tijd niet zullen afnemen: 57% verwacht dat die aanhouden, 31% verwacht zelfs nog grotere tekorten.

 

Vicieuze cirkel verzuim en werkdruk.
Maar liefst 80% van de werkgevers zegt dat de werkdruk binnen de organisatie toeneemt door personeelstekorten. Dit kan tot een vicieuze cirkel leiden. De hoge(re) werkdruk zorgt ervoor dat het verzuim toeneemt en meer personeel uitvalt, zodat het werk door nog minder mensen gedaan moet worden. De werkdruk loopt als gevolg daarvan verder op.
Daarnaast heeft het personeelstekort gevolgen voor de productie of dienstverlening. Bijna de helft van de werkgevers meldt, dat de kwaliteit daarvan onder druk komt te staan. Een kwart van de werkgevers geeft zelfs aan producten of diensten niet te kunnen leveren.

Werkgevers doen er alles aan nieuw personeel te vinden
Om de vicieuze cirkel te doorbreken, gooien werkgevers alles in de strijd om nieuw talent binnen te halen. Daarbij zetten zij vooral in op financiële maatregelen. 65% van de werkgevers geeft een aanbrengpremie aan zittende medewerkers, als zij een nieuwe collega aanbrengen. Ook zijn werkgevers bereid om meer te betalen aan nieuwe medewerkers. De helft van de werkgevers geeft aan nieuw personeel hoger in te schalen binnen de salarisgroep, en 22% geeft aan boven het schaalmaximum te betalen. Behalve aan een hoger salaris, besteden werkgevers ook aandacht aan secundaire arbeidsvoorwaarden om aantrekkelijker te zijn voor nieuw personeel, zoals ontwikkelingsmogelijkheden, flexibele werktijden of thuiswerken. Bijna de helft van de werkgevers is bereid om direct een vast dienstverband aan te bieden. Toch blijft het voor werkgevers lastig om vacatures in te vullen. Daarom huren acht op de tien werkgevers tijdelijk extern personeel in om in ieder geval tijdelijk lege plekken op te vullen en producten of diensten te kunnen blijven leveren. Daarnaast zet een groot deel van de werkgevers ook in op het anders organiseren van werk om hetzelfde werk te doen met minder mensen, of bepaalde werkzaamheden niet meer te verrichten.


Onderlinge concurrentie bemoeilijkt het behoud van personeel
Niet alleen nieuw personeel vinden is een uitdaging in deze krappe arbeidsmarkt, ook het behouden van zittend personeel is een forse uitdaging. De uitstroom van personeel is vergeleken met 2023 niet verminderd en blijft hoog (gemiddeld 12%). Een deel van de uitstroom is toe te schrijven aan ‘natuurlijk verloop’. Medewerkers gaan met pensioen of stromen door, omdat zij zich verder willen ontwikkelen na een tijd in dienst te zijn geweest.
Er vindt echter ook ongewenste uitstroom plaats. Eén op de drie werkgevers geeft aan, dat zij moeite hebben personeel te behouden. Zij raken vooral personeel kwijt aan andere werkgevers, die hogere lonen of betere arbeidsvoorwaarden bieden. Ook gebrek aan doorgroeimogelijkheden en werkdruk zijn veel genoemde redenen. Daarnaast speelt de ruime keuze op de arbeidsmarkt een rol. Werknemers die zelf nog niet op zoek zijn naar ander werk, worden ook vaak tot een overstap verleid door recruiters of headhunters. De krapte op de arbeidsmarkt leidt dus tot verhoogde onderlinge concurrentie tussen werkgevers om hetzelfde personeel. Veel werkgevers proberen elkaar te overbieden om op korte termijn hun eigen personeelstekort op te lossen.

Veel werkgevers zetten in op maatregelen om personeel te behouden
De afgelopen twaalf maanden hebben negen op tien werkgevers (extra) inspanningen gedaan om personeel te behouden. Hiertoe heeft meer dan de helft van de werkgevers de lonen aangepast en opleidingen of cursussen aangeboden.Ook werknemers meer persoonlijke aandacht bieden, wordt vaak ingezet om personeel binnenboord te houden.Opvallend is dat werkgevers niet altijd inzetten op de voornaamste oorzaken van ongewenste uitstroom. Werkgevers blijken wel in te zetten op het aanpassen van loon om personeel te behouden, maar richten zich veel minder vaak op het verlichten van werkdruk (15%) of het aanpassen van werktijden of roosters (18%) om werknemers daarmee de mogelijkheid te bieden werk en privé beter in balans te brengen.

Klik hier voor meer informatie

Terug naar overzicht