Bevestiging ‘niet handhaven bij geen vignet’  bij huurvaartuigen’ van buiten Amsterdam

23 mei 2024

Op verzoek van HISWA-RECRON heeft gemeente Amsterdam bevestigd dat voor verhuurders van vaartuigen die zijn gevestigd buiten Amsterdam zonder exploitatievergunning en die geen economische activiteiten ondernemen gericht op Amsterdam, het volgende geldt:

  1. Voor 2024 en 2025 is aanvragen van een vignet voor deze vaartuigen niet nodig.

    Gezien het feit dat ieder vaartuig in Amsterdam altijd voorzien dient te zijn van een vignet, terwijl het aanvragen van een doorvaartvignet door  verhuurders op de bedrijfsnaam niet mogelijk bleek, heeft HISWA-RECRON in 2022 en 2023 haar leden/verhuurders  geadviseerd een e-mail met de bevestiging van de door haar gemaakte afspraken over ‘niet-handhaven’ aan boord te leggen, zodat deze bij controle door de klant kon worden getoond.
    In 2024 meldden verhuurders problemen met handhaving, waarop HISWA-RECRON actie heeft ondernomen hetgeen heeft geleid tot een nieuwe e-mail met bevestiging van afspraken. Deze tref je aan in de bijlage. Wij adviseren je om de uitgeprinte e-mail (zie de bijlage) samen met de huurovereenkomst aan boord te leggen en de klant hierover te informeren.

    Gemeente Amsterdam ziet de verhuurvaartuigen van buiten Amsterdam als ‘passagiersvaartuigen’. Dit betekent dat de regels voor bedrijfsvaartuigen van toepassing zijn en dat er op termijn een speciaal vignet voor passagiersvaartuigen ontwikkeld gaat worden. HISWA-RECRON is van mening dat de verhuurvaartuigen als pleziervaartuig aangemerkt moeten worden. De discussie hierover loopt nog, maar het betekent wel dat onderstaande regels óók van toepassing zijn. Nb. Deze regels zijn bekend bij het Team Nautisch Toezicht van de gemeente Amsterdam.

  2. Varen is alleen toegestaan over de primaire vaarwegen. Dit zijn het Noordhollandsch Kanaal, het IJ, het Noordzeekanaal, het Zijkanaal G, de Nieuwe Meer, Schinkel, Kostverlorenvaart, het Oosterdok, de Nieuwe Herengracht, de Amstel, de Weespertrekvaart en het Amsterdam Rijnkanaal.
  3. Afmeren is niet toegestaan in het Amsterdamse binnenwater. Dit mag alleen in de passantenhavens. Deze havens liggen aan de primaire vaarwegen.
  4. De huurder moet een kopie van de huurovereenkomst en deze email kunnen tonen aan handhaving als daarom gevraagd wordt.

 

Klik hier voor meer informatie:

en/of neem contact op met Gerdina Krijger, regiomanager

Terug naar overzicht