Wijzigingen in de Wwft Betreffende contante betalingen per april 2025

26 juni 2024

Ondernemers in Nederland dienen zich al geruime tijd te houden aan de ‘Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme’ (Wwft). Dit geldt ook voor een groot deel van de leden van HISWA-RECRON, bijvoorbeeld bij de verkoop van voer- en vaartuigen en de verkoop van recreatieobjecten, zoals stacaravans, chalets en recreatiewoningen. En de wetswijziging ziet ook op het contant afrekenen van jaargelden of ligplaatsen van meer dan € 3.000,--.

Per 1 april 2025 zal er naar alle waarschijnlijkheid een wijziging plaatsvinden in de mogelijkheden van het accepteren van contante betalingen. De aanpassing zal inhouden dat het maximale bedrag waarmee contant betaald mag worden wordt gesteld op 3.000 euro. Dit betekent dat elke betaling waarop de Wwft van toepassing is, tot 3.000 euro contant afgerekend mag worden. Ligt het te betalen bedrag boven deze 3.000 euro, dan mag er geen contant geld meer in ontvangst genomen worden.

Een eerder initiatief tot aanpassing van de huidige Wwft werd controversieel verklaard, wat betekent dat niet het huidige, demissionaire kabinet, maar een nieuw kabinet deze wetsaanpassing in behandeling zou nemen. Echter, het demissionaire kabinet heeft besloten dit deel van de huidige Wwft toch aan te passen, mede omdat Nederland anders mogelijk een bedrag van 600 miljoen euro misloopt vanuit de EU.

Wanneer de nieuwe wettekst definitief is, zal een nader bericht volgen met eventuele nieuwe stroomschema’s en/of andere benodigde uitleg. Tot begin volgend jaar blijven de huidige regels met betrekking tot contante betalingen van kracht.

Voor meer informatie over de huidige regelgeving kan een eerder gepubliceerd artikel geraadpleegd worden hier. Bij vragen of voor verdere bespreking is het mogelijk om contact op te nemen met Thiald Bokkinga via t.bokkinga@hiswarecron.nl.

Terug naar overzicht