Vakantie in eigen land onbetaalbaar door aangekondigde btw-verhoging

11 juli 2024

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat in 2023 19 procent van de Nederlanders van 15 jaar en ouder niet op vakantie is geweest. Voor een groot deel van deze groep was geldgebrek de belangrijkste reden om thuis te blijven. Met de door het kabinet aangekondigde btw-verhoging van 9 naar 21 procent op verblijfsrecreatie zal dit probleem erger worden. Deze btw-verhoging raakt voornamelijk mensen met lagere inkomens, waardoor vakanties voor een groter deel van de Nederlandse samenleving onbetaalbaar worden.
 

Onderzoek toont aan dat vooral ouderen en Nederlanders uit lagere economische klassen kiezen voor vakanties in eigen land. Maar liefst 40 procent van de Nederlanders die de zomervakantie in eigen land willen doorbrengen, vindt dat de vakantie volgend jaar niet duurder mag worden. Voor Nederlanders die naar het buitenland reizen, ligt deze bestedingsbereidheid hoger. Dit benadrukt hoe belangrijk betaalbaarheid is voor binnenlandse vakanties. Een prijsstijging van 12 procent is voor velen moeilijk op te vangen en zal leiden tot het annuleren van vakantieplannen.

De impact van deze maatregel is groot. Het MKB zal genoodzaakt zijn hun al kleine marges te behouden en de extra kosten door te berekenen. Met name in de grensregio’s zorgt dit voor een ongelijk speelveld ten opzichte van aanbod uit Duitsland en België. Naast Nederlandse gezinnen en lagere inkomensgroepen zullen ook scholen en verenigingen zwaar worden getroffen. Groepsaccommodaties, zoals die voor school- of sportkampen, worden namelijk ook significant duurder. Dit beperkt de toegankelijkheid van vrijetijdsbesteding voor velen.

Geert Dijks, directeur van HISWA-RECRON, benadrukt het belang van betaalbare vakanties: “Vrijetijdsbesteding moet voor iedereen toegankelijk en betaalbaar blijven. Het is essentieel voor sociaal en mentaal welzijn en draagt bij aan het Bruto Nationaal Geluk en Gezondheid. Artikel 22 van de grondwet borgt het recht op vrijetijdsbesteding en onze sector vervult deze maatschappelijke functie.”

De organisatie roept het kabinet op om deze btw-verhoging terug te draaien. Met een petitie hoopt HISWA-RECRON voldoende steun te verzamelen om de vaste Kamercommissie Financiën te overtuigen de btw op verblijfsrecreatie te handhaven op 9 procent. “Het is van cruciaal belang dat wij met een krachtig tegengeluid komen om de politiek op andere gedachten te brengen,” aldus Dijks.

De petitie, die net online is gekomen, is inmiddels vele malen ondertekend en wordt voor de bekendmaking van de belastingplannen aan de Kamercommissie overhandigd.

 

 

 

 

Terug naar overzicht