Slecht weer beperkte invloed op bezetting verblijfsrecreatie

19 augustus 2024

De bezetting van de verblijfsrecreatiebedrijven in Nederland is het eerste half jaar van 2024 goed te noemen. Ondanks het slechte weer in januari, februari, april en met name de maand mei met een record hoeveelheid regen. Dit blijkt uit onderzoek van HISWA-RECRON gebaseerd op bronnen van CBS en Tommy Booking Support.

Meer gasten en iets meer overnachtingen
4% meer gasten dan vorig jaar werd door CBS gemeten over de eerste zes maanden in verblijfsrecreatiebedrijven; 5% meer Nederlandse gasten en 3% meer gasten uit andere landen.  De maand april was een slechte maand. Toen waren en 3% minder Nederlandse en 18% minder buitenlandse gasten. Februari en juni scoorden ook lager dan het jaar ervoor.

Kamperen beperkt  weersgevoelig
Kampeerbedrijven lijken weersgevoeliger maar in de praktijk valt dit wel mee. In  april waren er weliswaar 25% minder gasten dan vorig jaar, maar dat werd goed gemaakt in maart en nota bene in de maand mei, toen een record hoeveelheid regen viel. Per saldo was de daling beperkt tot 1%. De gasten bleven wel korter: 7% minder overnachtingen.

Verhuur van huisjes
De bungalowbedrijven ontvingen 7% meer gasten en 6% meer overnachtingen. April vertoonde daar een dip van 8% minder nachten.

De groepsaccommodaties rapporteren 2% meer gasten. Maar er was wel een daling van het aantal buitenlandse gasten en overnachtingen. Het effect daarvan is beperkt vanwege het lage aandeel van gasten uit andere landen.

Juli en augustus verdere stijging
In april heeft 50% van de  Nederlanders al hun vakantie geboekt blijkt uit eerder onderzoek van Nederland Bureau voor Toerisme en Congressen. Op basis van een analyse van Tommy Booking Support van meer dan 1.100 kampeerbedrijven en bungalowparken blijkt dat de zomermaanden goed lopen.

Kampeerbedrijven rapporteren in juli en de eerste helft van augustus gemiddeld 14,6% meer boekingen ten opzichte van 2023 en bungalowbedrijven 7,1%

 

Ontwikkeling verblijfsrecreatie 2024 t.o.v. 2023 eerste 6 maanden

 

aantal gasten ‘24

aantal nachten ‘23

 

Kampeerterreinen

99%

93%

 

Bungalowbedrijven

107%

106%

 

Groepsaccommodaties

102%

99%

 

Totaal (gewogen)

104%

101%

 

bron: CBS statistieke logiesaccommodaties 2024 
eerste 6 maanden 2024 versus 2023 (voorlopige cijfers)
bewerkt door HISWA-RECRON

 

 

 

 

 

Terug naar overzicht