VVD buigt zich over BTW

21 augustus 2024

Gisteren, 21 augustus, organiseerde HISWA-RECRON samen met Martin, Marjan en Dennis van Wiefferen van Vakantie & Resort Leukermeer in Well (gemeente Bergen in Limburg) een rondleiding en rondtafelgesprek voor VVD politici op hun bedrijf. Jacques Michél Bloi, statenlid toerisme in Limburg werd vergezeld door Tweede Kamerlid Martijn Buijsse en andere VVD politici als Arie Kerkman en Kavita Parbhudayal.

Het was de perfecte locatie om kennis te maken met de veelzijdigheid van de verblijfsrecreatie. Het grote vakantiepark biedt alle mogelijke vormen van recreatie zoals vakantiehuizen, chalets, kampeerplaatsen, horeca, sport en spel op land en in water, groepshuizen, jachthaven, boot- en supverhuur, etc. En dat op een toplocatie aan het water met de Maas om de hoek. Er werken meer dan 100 mensen. De SPAR winkel op het park is eveneens belangrijk voor de mensen uit het kleine dorp.


Onderwerp van gesprek was onder andere de voorgenomen BTW verhoging op logies en vooral de economische en maatschappelijke gevolgen in de grensregio's en het landelijk gebied. Per saldo kan de daling van omzet wel eens groter zijn dan de extra BTW opbrengst voor de staatskas. Limburg is net als vele andere grensprovincies in hoge mate afhankelijk van toerisme. Een daling van de bestedingen door een verhoogd BTW tarief op kamperen kan zeer grote gevolgen hebben voor de werkgelegenheid en de economie in deze toeristische provincie. De SPAR op het park zal dan mogelijk niet meer rendabel zijn.


Maar er kwamen nog meer vraagstukken aan bod zoals de toenemende regel- en lastendruk voor samengestelde bedrijven als campings/vakantieparken en jachthavens. Een de noodzaak om vitaal te blijven, want er zijn al teveel parken die het niet redden. Er moet ook voldoende ruimte zijn voor groei van de sector gelet op de vraag. Daarom is de instelling van een grondbank voor recreatie, als niet vitale vakantieparken worden gesaneerd, interessant zodat gezonde bedrijven wat kunnen groeien om vitaal te blijven.
 

Terug naar overzicht