Prinsjesdag 2024: Belangrijke maatregelen voor de watersport- en recreatiesector

17 september 2024

Prinsjesdag markeert de aftrap van het nieuwe politieke jaar, en dit jaar is geen uitzondering. HISWA-RECRON zet de belangrijkste punten voor ondernemers in de watersporten recreatiesector op een rij. Met een vers regeerakkoord en een nieuw kabinet staan we aan de vooravond van de Algemene Politieke Beschouwingen. Terwijl de Koning traditiegetrouw zijn Troonrede uitsprak, werd ook de Miljoenennota gepresenteerd.

Belangrijke maatregelen voor de sector

Tijdens de Troonrede en de Miljoenennota kwamen een aantal zaken naar voren die van belang zijn voor ondernemers in de watersport- en recreatiesector. Belangrijke maatregelen die het kabinet heeft aangekondigd, zijn onder andere:

  • Arbeidsmarktverbeteringen: In het voorjaar komt het kabinet met een inventarisatie van mogelijke verbeteringen voor de arbeidsmarkt van de toekomst, wat kansen biedt voor ondernemers om flexibelere arbeidsvormen te benutten.
  • Minder regels en lasten: Er moet ruimte komen voor ondernemers om hun vleugels uit te slaan door minder regels, lagere lasten en extra geld voor innovatie. Dit is essentieel voor innovatie en groei in de watersportsector.
  • Onderhoud aan vaarwegen: De komende jaren vinden er grote infrastructurele onderhoudsopgaven plaats om de kwaliteit van de Nederlandse vaarwegen hoog te houden, een belangrijk punt voor ondernemers in de watersport.
  • Uitbreiding elektriciteitsnet: De capaciteit van het elektriciteitsnet wordt met voorrang aangepakt, waardoor er meer ruimte komt voor ondernemers om te innoveren en te verduurzamen.

Vestigingsklimaat en lastenverlaging voor ondernemers 

De Troonrede heeft laten zien dat het vestigingsklimaat voor ondernemers belangrijk is voor dit kabinet. Door te zorgen voor lagere lasten- en regeldruk hoop het kabinet een welvarender Nederland te creëren. De Algemene Beschouwingen en het politieke debat van de komende paar maanden zullen meer richting gaan geven aan het definitief te voeren beleid voor de komende jaren.

Impact van de btw-verhoging op de sector

Uit de Miljoenennota blijkt dat het kabinet de voorgenomen btw-verhoging op logies en sport doorzet. De uitzondering blijft de verhuur van kampeerplekken waar gasten hun eigen kampeermiddelen op plaatsen. Ook de nieuwe categorieën die onder het hoge btw-tarief gaan vallen per 2026, worden belast met het hoge tarief. Dit geldt zelfs wanneer de reservering in 2025 plaatsvindt en het verblijf in 2026. De Belastingdienst rekent met het tarief dat geldt wanneer de prestatie wordt verricht.? Dat het kabinet deze plannen ging doorzetten, lag in de lijn der verwachting, gezien de krappe overheidsfinanciën en de tegenvallers. Uiteraard houdt de lobby hier niet op en zijn we volop in gesprek met zowel 1e als 2e Kamerleden. Op 15 oktober biedt HISWA-RECRON een petitie aan bij de vaste Kamercommissie Financiën, waarin we pleiten voor het behoud van het lage btw-tarief voor vakantieparken om de recreatiesector toegankelijk en aantrekkelijk te houden voor ondernemers en bezoekers.

Daarnaast maken we ons zorgen over andere punten, zoals het voornemen om permanente bewoning te gedogen en de aandacht voor de watersport in Nederland. Door het belang van watersport en recreatie te benadrukken, blijft HISWA-RECRON haar standpunten uitdragen en nauwlettend de ontwikkelingen volgen in politiek Den Haag.

Terug naar overzicht