Landelijke Raad voor Toerisme en Recreatie opgericht

24 september 2024

Een fantastische mijlpaal: de Landelijke Raad voor Toerisme en Recreatie is een feit. Gisteren werd deze raad officieel gelanceerd tijdens de ToerismeTop in Venlo. Zo wordt de almaar belangrijker wordende recreatiesector onderdeel van nieuw te ontwikkelen beleid en belangrijke maatschappelijke vraagstukken.

Overheid, onderwijs, bedrijfsleven en maatschappelijke instellingen verenigen zich voortaan in een nieuwe samenwerking op landelijk niveau: de Landelijke Raad voor Recreatie en Toerisme. De Landelijke Raad bestaat uit Geert Dijks - directeur van HISWA-RECRON -, diverse ministeries, IPO, VNG, bedrijfsleven, kennisinstellingen en consumentenorganisaties, en wordt voorgezeten door een onafhankelijk voorzitter. De raad gaat aan de slag met kansen en uitdagingen in de recreatief-toeristische sector.

De grote maatschappelijke uitdagingen waar Nederland voor staat, vragen om een gemeenschappelijke koers en integrale samenwerking. De gastvrijheidssector pakt als een van de eerste sectoren die handschoen op en stelde daarom een Landelijke Raad voor Recreatie en Toerisme in. Daarin werken overheid, onderwijs, bedrijfsleven en maatschappelijke instellingen samen aan ruimte voor recreatie en brede welvaart.

Randvoorwaardelijk voor die brede welvaart is een plek om te wonen en goed werk. Maar voor persoonlijk welbevinden is een waardevolle vrijetijdsbesteding voor alle Nederlanders net zo belangrijk. Om de ruimte daarvoor bij de inrichting van Nederland te bewaken staat de Landelijke Raad voor Recreatie en Toerisme aan de lat. Met een toenemende recreatiebehoefte, een groeiend aantal binnenlandse en buitenlandse bezoekers en economische betekenis, is het nu meer dan ooit van belang om een duurzame en verantwoorde ontwikkeling van de sector te waarborgen.

Ruimte voor vrije tijd
De urgentie voor samenwerking blijkt uit het recent verschenen Voorontwerp Nota Ruimte (VRO). Toenemende ruimteclaims zorgen voor een enorme ruimtelijke uitdaging waartegen geen enkele sector alleen opgewassen is. De nota pleit daarom voor integrale afstemming en samenwerking, waarvoor in het bijzonder in de recreatief-toeristische sector kansen liggen. De nieuwe Landelijke Raad voor Recreatie en Toerisme geeft gehoor aan de zogenoemde collectieve zorgplicht en pakt deze handschoen op: hóe en vooral ook wáár brengen we in de toekomst onze almaar groeiende vrije tijd door?

Binnen de raad werken partijen samen aan concrete thema’s zoals integrale gebiedsontwikkeling met groen in en om de stad, sterke dorpen en regio’s in heel Nederland en hoe bezoek kan bijdragen bij bredere maatschappelijke uitdagingen. Ook relevante thema’s als duurzame arbeidsmarkt, onderwijs en kennisontwikkeling vragen om een integrale aanpak en samenwerking. Daarmee wordt met deze samenwerking over domeinen heen een bijdrage geleverd aan oplossingen voor ieders toekomstige vrijetijdsbesteding én de recreatieve-toeristische sector op de lange termijn. Met handelingsperspectief voor ons allemaal.

Geert Dijks, directeur HISWA-RECRON: “ Als betrokken partij is HISWA-RECRON blij met deze belangrijke stap voor onze prachtige sector. Met de meeste relevante publieke en private partijen die zich committeren aan het plan Ruimte Maken dat hieraan ten grondslag ligt kan nu snel op het hoogste niveau worden geschakeld om samen de sector verder te brengen.”

Ga naar de website van de Landelijke Raad voor Toerisme en Recreatie

Terug naar overzicht