Rondetafelgesprek Tweede Kamer met HISWA-RECRON

2 oktober 2024

De Vaste Kamercommissie Ruimtelijke Ordening vroeg 13 organisatie, waaronder HISWA-RECRON, hun visie te presenteren in op de ruimtelijke ordening en de transitie waar Nederland voor staat tot 2023 en 2025. Geert Dijks presenteerde de visie van HISWA-RECRON.

Dijks stelde dat Nederland vakantieland nummer 1 is voor Nederlanders. Er worden 2,4 miljard dagtochten gemaakt door inwoners van ons land en dat is exclusief buitenlandse gasten. De omzet in de brede gastvrijheidssector is 105 miljard euro. Vrijetijdsbesteding en recreatie zal alleen maar groeien de komende 20 jaar. Ondanks dat vrijetijdsbesteding opgenomen is in artikel 22 van de grondwet ziet Dijks dat de recreatie en watersportsector niet op voorhand voldoende wordt meegenomen in nationale en regionale visies zoals het voorontwerp Nota Ruimte, het Deltaprogramma en veel provinciale plannen. Er is sprake van de topografische ziekte: plannen worden vanuit enkelvoudige functies en disciplines gemaakt. 

Verandering van de vrijetijdssector, het vertalen van de Grondwet artikel 22 naar beleid en uitvoering en zorgen dat recreatie en recreatievoorzieningen vanaf het begin worden meegenomen zijn voorwaardelijk voor een mooier, groener, bereikbaar en aantrekkelijk Nederland. Dat kan samen met HISWA-RECRON en met partners waar zij mee samenwerkt zoals NL Buiten (15 landelijke organisaties in recreatie en natuur) en het Collectief Natuurinclusief Vrijetijdseconomie, aldus Dijks.

Download hier de postion paper van HISWA-RECRON

Bekijk hier het debat over Ruimtelijke Ordening

Terug naar overzicht