Gesprek staatssecretaris Idsinga van Financiën

2 oktober 2024

HISWA-RECRON heeft inmiddels veel contact met kamerleden over de voorgenomen verhoging van de btw op logies. Kamperen is vooralsnog uitgezonderd. Maar de verhuur van vakantiewoningen, verhuurtenten en groepsaccommodaties niet.

Onze lobby klinkt door op het niveau van ministers en staatssecretarissen zoals blijkt uit kamervragen die HISWA-RECRON heeft aangedragen bij relevante leden van de Tweede Kamer.

Op 26 september jl. waren daarom Horeca Nederland, Vekabo en Geert Dijks namens HISWA-RECRON uitgenodigd voor een overleg met Staatssecretaris Idsinga om de standpunten toe te lichten. Daar werd door de sectorvertegenwoordigers duidelijk gemaakt zij van mening zijn dat grondslag van de berekeningen van het ministerie van Financiën niet correct zijn.

HISWA-RECRON beschikt over betere kengetallen die aangeven dat de vraaguitval veel hoger zal zijn dan waar het ministerie van uitgaat. Tevens zijn de indirecte gevolgen zoals verlies van directe en indirecte werkgelegenheid, effect op toeleveranciers en de grenseffecten niet of nauwelijks meegerekend. Daarnaast is er geen rekening mee gehouden dat bij de berekening  van de totaalomzet van logiesbedrijven er door het ministerie ook activiteiten in de omzetberekening zijn meegenomen die onder laag btw tarief blijven vallen.

De staatssecretaris meldt dat hij wel deze effecten voldoende in het vizier heeft. En al zou het niet helemaal kloppen, het kabinet  hoe dan ook dit voornemen niet zal loslaten zoals afgesproken bij de formatie. Hij onderkent als Fries wel degelijk de waarde en het belang van de sector.

HISWA-RECRON richt zich de komende periode op leden van de Eerste en Tweede kamer en biedt op 15 oktober een petitie aan in de Tweede Kamer.

Terug naar overzicht