Duurzaamheidscongres Kampeerbranche brengt sector samen voor duurzame toekomst

3 oktober 2024

ANWB, BOVAG, HISWA-RECRON, Kampeer & Caravan Industrie (KCI), Kampeer & Caravan Jaarbeurs (KCJ) en NKC organiseerden gisteren gezamenlijk het Duurzaamheidscongres Kampeerbranche in de Jaarbeurs Utrecht. Na de eerste beursdag verzamelden circa 200 ondernemers en professionals uit de kampeer- en recreatiesector zich om de toekomst van duurzaam kamperen te bespreken.

Dagvoorzitter Rens de Jong opende de avond met een oproep tot actie: "Hoe zorg je ervoor dat jouw bedrijf floreert in een duurzame toekomst?" Vervolgens hield spreker Ruud Veltenaar een inspirerende presentatie over de dringende noodzaak van verduurzaming binnen de sector. Als je niet nu begint, wanneer dan wel?

Stan Stolwerk, directeur van NKC, presenteerde het brandstoftransitieonderzoek van Ecorys. Het onderzoek laat zien dat een groot deel van de campers naar verwachting batterij-elektrisch zal worden, terwijl voorlopig een mix van energiedragers nodig zal zijn. In de daaropvolgende paneldiscussie werd duidelijk dat de kampeer- en waterrecreatiebranche vergelijkbare uitdagingen heeft. Samenwerking en kennisdeling binnen de sectoren zijn essentieel om gezamenlijk duurzame oplossingen te ontwikkelen. Wat kunnen we van elkaar leren? De watersportsector loopt op sommige vlakken al voorop en biedt waardevolle lessen. 

Uit consumentenonderzoek van ANWB kwam naar voren dat kampeerders duurzaamheid steeds belangrijker vinden en dat goede informatievoorziening cruciaal is. Ondernemers moeten meer aandacht geven aan de duurzame stappen die ze maken. Panelleden beaamden dat ondernemers in de kampeerbranche de impact met elkaar kunnen vermenigvuldigen.

Uitreiking Duurzame KampeerAwards

Het congres werd afgesloten met de uitreiking van de Duurzame KampeerAwards. De winnaars zijn:

  • Meest duurzame innovatieconceptHertzinger Green Connect

Juryrapport: "Hertzinger Green Connect zet met hun innovatieve combinatie van zonnepanelen, batterijen, warmtepomptechniek en slimme software voor energiedeling een nieuwe standaard in de recreatiesector. Het concept biedt een doordachte oplossing voor netcongestie en maakt verblijven energiepositief, economisch voordeliger en ecologisch verantwoord."

  • Meest duurzame kampeermiddeleVentje

Juryrapport: "eVentje blijft indrukwekkende stappen zetten in duurzaamheid en innovatie. Met een innovatief design en het gebruik van circulaire materialen zoals hout en schapenwol, onderstrepen ze hun toewijding aan een duurzame toekomst."

  • Meest duurzame kampeerplekDe Lemeler Esch

Juryrapport: "De Lemeler Esch heeft een unieke balans gevonden tussen natuur, landbouw en recreatie. Hun natuur-inclusieve bedrijfsvoering en vernieuwende energie-oplossingen maken hen een voorloper met een voorbeeldfunctie voor andere campings."

De organisatie kijkt met tevredenheid terug op een geslaagd en inspirerend congres waarbij ondernemers en professionals uit kampeersector dichter bij elkaar zijn gekomen.

Terug naar overzicht