Tweede Kamer neemt petitie tegen btw-verhoging in ontvangst

15 oktober 2024

“Nederland is vakantieland nummer 1 voor Nederlanders. Maar liefst 70 procent van alle vakanties van Nederlanders is in eigen land. Dat geeft aan hoe belangrijk het is dat vakantie vieren in Nederland betaalbaar blijft. Dat kan alleen maar als het lage btw-tarief behouden blijft.” Zo begon Geert Dijks, directeur van HISWA-RECRON, zijn toelichting bij de petitie die hij vanmiddag in de Tweede Kamer overhandigde aan de voorzitter van de Vaste Kamercommissie Financiën Jeanet Nijhof-Leeuw. Ook Kamerleden Joost SnellerHenk Vermeer en Pieter Grinwis waren daarbij aanwezig.

De petitie ‘Houd vakantie in Nederland betaalbaar met een laag btw-tarief’ die HISWA-RECRON afgelopen zomer startte, kon rekenen op maar liefst 21.522 handtekeningen. Daarmee konden we de politiek laten weten dat het geen goed plan is om de btw-verhoging op verblijfsrecreatie – waaronder campings, vakantieparken en groepsaccommodaties – door te voeren. De vele argumenten hiervoor staan in ons position paper, op onze lobbypagina

De boodschap kwam goed over. Er was veel begrip voor ons standpunt. Maar het kwalijkst is dat een onderbouwing voor een dergelijke verhoging ontbreekt. Er is geen impactanalyse uitgevoerd. De aanwezige Kamerleden beaamden dit. De Tweede Kamer gaat binnenkort in debat over dit onderwerp. Uiteindelijk komt het ook bij de Eerste Kamer terecht. Daar is uiteindelijk nog de mogelijkheid om het misschien op te schorten of stop te zetten. Dat is nog een hele uitdaging.

“Maar we zijn blij dat we dit hebben gedaan. We hebben goed van ons laten horen”, stelt Geert Dijks.  “Een zorgvuldige en transparante effectanalyse waar HISWA-RECRON bij betrokken wordt, lijkt ons de volgende stap.Dan wordt duidelijk dat als gevolg van de BTW-verhoging de vraag zal dalen en Nederlanders de grens over gaan voor een vakantie. De bestedingen in de regio zullen ook dalen zoals in de horeca, fietsverhuur en winkels. En dat kost werkgelegenheid. Toerisme is in veel grensregio’s nu nog de grootste economie”.  

Er was ook pers aanwezig bij de petitie-overhandiging. Onder andere NRIT Media plaatste er een bericht over.

Terug naar overzicht