HISWA-RECRON verzet zich tegen gedoogbesluit permanente bewoning op recreatieparken

16 oktober 2024

Het huidige kabinet heeft aangekondigd dat het permanente bewoning op recreatieparken wil gedogen. Het kabinet ziet dit als een maatregel om bestaande bouw beter te benutten en zo bij te dragen aan het oplossen van de woningcrisis. HISWA-RECRON is tegen het gedoogbesluit en heeft een stevige brief gestuurd naar vier ministeries: Justitie & Veiligheid, Binnenlandse Zaken, Economische Zaken, en Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Ook is de brief verzonden aan de Vaste Kamercommissies, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), en het Interprovinciaal Overleg (IPO). De ANWB ondersteunt deze brief.

In de brief valt te lezen dat permanente bewoning toestaan niet samengaat met het recreatieve product en dat het niet de oplossing is voor de wooncrisis. Door ondernemers buitenspel te zetten komt juist de vitaliteit van een recreatief park in het geding. Verder zijn er zorgen over de economische effecten in de omgeving. De bestedingen van vakantiegangers zullen uitblijven, mocht men permanent gaan wonen op een park. Doordat recreatiegrond schaars is geworden zal er geen exploitatie meer plaatsvinden.

Naast contractuele problemen voor de ondernemer zijn de objecten niet geschikt om permanent in te wonen. HISWA-RECRON blijft zich inzetten tegen het gedoogbeleid voor permanente bewoning op recreatieparken, om zo de recreatieve sector en de lokale economie te beschermen.

Je leest de brief hier. Meer lezen over permanente bewoning kan in onze kennisbank.

Terug naar overzicht