HISWA-RECRON pleit voor gedifferentieerde toeristenbelasting op Urk

21 oktober 2024

HISWA-RECRON heeft ingesproken bij de Commissievergadering van gemeente Urk. Aanleiding was een op handen zijnde verhoging van de toeristenbelasting van 1,60 naar 2 euro. Hoewel de Raad niets meer aan de tarieven van de verordening voor 2025 gaat wijzigen, lijkt er draagvlak te zijn voor een gedifferentieerd tarief voor kamperen.

 

Gerdina Krijger, regiomanager bij HISWA-RECRON, geeft aan dat het altijd lastig is om tijdens de begrotingsbespreking op het laatste moment een verlaging voor elkaar te krijgen. ‘De aanleiding was een motie, die al eerder door de Raad was aangenomen, vertelt zij. ‘Daar komt de Raad niet zo maar op terug’.

Krijger wees in haar inspraak de gemeente op de nadelige gevolgen die een verhoging van 30% met zich meebrengt, waaronder het feit dat in geval van kamperen de toeristenbelasting 25% van de vraagprijs bedraagt. De gemeente beïnvloedt op deze wijze een deel van de prijsvorming, de marges en concurrentiepositie van recreatiebedrijven. Andere gemeenten in de polder hanteren lagere tarieven, waardoor gemeente Urk zich uit de markt prijst en bovendien ongewenste concurrentie in de hand werkt.

De Raad bleek wel oor te hebben voor een eventueel lager tarief voor kamperen. Ook staat in de motie dat de meeropbrengsten aangewend worden voor de  financiering van projecten, onderhoud en investeringen van toeristische voorzieningen en recreatie op Urk.
Krijger besluit: ‘het zou heel fijn zijn als er een laag tarief komt voor kamperen, daar gaan wij ons voor inspannen. Daarbij willen wij ook zien dat de extra middelen ook daadwerkelijk ten goede komen van voorzieningen, want meestal gaat het geld direct naar de pot Algemene Middelen’.

Terug naar overzicht