Paraatheid en weerbaarheid bij militaire dreiging: wat betekent dit voor ondernemers?
3 maart 2025HISWA-RECRON is, samen met ruim 70 andere brancheorganisaties, door de overheid gevraagd om ondernemers bewust te maken van de mogelijke gevolgen van een militaire dreiging en hen te helpen zich hierop voor te bereiden. Er worden goede voorbeelden uitgewisseld en samen met de overheid wordt gekeken hoe bedrijven zich kunnen wapenen tegen langdurige verstoringen.
In een oorlogssituatie kunnen bedrijven vanuit de overheid een oproep krijgen om actief ondersteuning te verlenen. Dat kan gaan om het beschikbaar stellen van materiaal, zoals vaartuigen of andere bedrijfsmiddelen, maar ook om het faciliteren van verblijfsruimte voor militair personeel. Daarnaast wordt nu al een beroep gedaan op werkgevers om medewerkers te motiveren zich aan te melden als reservist. Meer achtergrondinformatie voor werkgevers in beschikbaar.
Nationaal dreigingsniveau
De Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) handhaaft op dit moment dreigingsniveau 4 (van 5). Dat betekent dat er in Nederland sprake is van een substantiële dreiging. De kans bestaat dat dit verder opschaalt naar niveau 5.
Bij niveau 5 is Nederland direct betrokken bij een oorlog in Europa. In dat geval is er sprake van terreur en een permanente dreiging, zoals het verstoren van vitale netwerken. Denk aan uitval van mobiele netwerken, internet en vaste telefonie, maar ook het stilvallen van pinverkeer en het openbaar vervoer. Winkels kunnen sluiten, plunderingen liggen op de loer en er kunnen langdurige logistieke verstoringen optreden. Dat raakt de internationale handel, zet extra druk op de zorg en kan leiden tot het stilleggen van het treinverkeer en de tijdelijke sluiting van havens.
Ondernemers moeten zich voorbereiden
De Tweede Kamer vraagt om aanvullende maatregelen om de bescherming van Nederland te waarborgen. Het gaat daarbij om een goed voorbereide samenleving, een weerbare economie en bescherming van ons grondgebied. Ondernemers spelen hierin een belangrijke rol.
Het Ministerie van Economische Zaken heeft de taak om ondernemers hierop voor te bereiden. Dat begint met inzicht in de mogelijke impact bij uitval van energie en telecom in een artikel-5 oorlogssituatie. Daarnaast wordt onderzocht hoe de overheid ondernemers in zo’n situatie kan ondersteunen.
Vervolg
De komende tijd houdt HISWA-RECRON haar leden op de hoogte van de ontwikkelingen en de verwachtingen richting ondernemers in de watersport- en recreatiesector.
Wil je meer informatie? Bekijk dan de video, de infographic en luister de audiofragmenten met de belangrijkste bevindingen.