Financiële steun voor ‘vergeten’ recreatie en watersport noodzakelijk - Omzetverlies door Corona-maatregelen gigantisch
1 april 2020De verlenging en verzwaring van de nieuwe Corona-maatregelen leiden tot nog grotere financiële schade in de recreatie- en watersportsector. Bootverhuurders, zeilscholen, groepsaccommodaties, campings en bungalowparken moeten hun sanitairgebouwen sluiten en kunnen daardoor in veel gevallen niet open blijven. HISWA-RECRON, ondernemersorganisatie voor recreatie en watersport, luidt de noodklok en doet een dringende oproep aan het kabinet voor een noodfonds.
Al sinds half maart kampen deze bedrijven met massale annuleringen en blijven nieuwe boekingen uit. In sommige regio’s werden zij door de noodverordeningen van de Veiligheidsregio’s al gedwongen om te sluiten. “De situatie is nijpend. Onze leden zijn zwaar gedupeerd. Zij hebben hun vermogen gestopt in dure voorzieningen met hoge kapitaalslasten die ze in zes maanden terug moeten verdienen. Omzetten zakken weg en zeker 8.000 banen gaan op de schop”, verwacht Geert Dijks, directeur HISWA-RECRON.
Vijfpuntenplan
HISWA-RECRON heeft daarom een vijfpuntenplan opgesteld waarin de prioriteiten en eisen op dit moment liggen.
- Watersport- en recreatiebedrijven moeten worden toegevoegd aan het noodloket, de zogenoemde regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren.
- De overheid levert financiële steun aan een Toeristisch Corona Garantiefonds voor consumenten.
- Het Noodpakket Overbrugging voor Werkbehoud moet aansluiten bij seizoensgebonden sectoren.
- Garantiestellingen en hoge rentes bij kredietverstrekking moeten van tafel.
- Er is snel een noodfonds voor de watersport- en recreatiesector nodig.
“Het is uitermate belangrijk dat dit vijfpuntenplan gerealiseerd wordt. We doen nogmaals een dringend oproep aan Staatssecretaris Mona Keijzer in het belang van Nederland Vakantieland. Onze bedrijven moeten echt financiële steun krijgen, van zowel regionale overheden als de landelijke overheid. Niet alleen voor ons, maar zeker ook in het belang van de samenleving. Denk aan onze economische bijdrage aan winkeliers en horeca in kleine kernen en regio’s. Let wel, de toeristische sector in Nederland is twee zo groot als de landbouw, en even groot als de bouw. Eén op de dertien werknemers verdienen hun brood in deze sector”, aldus Dijks.