TVL2 regeling ongeschikt voor seizoensbedrijven
11 december 2020Vrijwel nul steun in laagseizoen
Op 8 december kondigde het kabinet nieuwe steunmaatregelen aan voor ondernemers die door de corona crisis zijn getroffen. Zo is de NOW verlengd, maar ook de TVL regeling voor dekking van de doorlopende vaste lasten. Veel bedrijven met grote omzetschade in de afgelopen herfstmaanden en komende wintermaanden zullen baat hebben bij deze TVL2 regeling. Maar seizoensbedrijven met hoge vaste lasten die in deze periode vrijwel geen omzet maken hebben daar vrijwel niks aan. De oorzaak is dat de rekenmethode geen rekening houdt met de feitelijke lasten.
Seizoensbedrijven die zich richten op het ontvangen van grote gezelschappen voor verblijf en vermaak hebben het loodzwaar. De omzet is 50% tot wel 80% lager dan in 2019. Dat geldt zeker voor de ruim 1.000 groepsaccommodaties en 350 buitensportbedrijven die normaal gesproken bedrijven, vriendenclubs, families, scholen en verenigingen ontvangen. En vanaf maart alleen maar hele kleine gezelschappen of één huishouden mogen ontvangen.
Groepsaccommodaties hebben elke maand hoge doorlopende kapitaalslasten zoals bank- en hypotheekkosten, rentekosten en onderhoudskosten. Deze kosten maken 55% uit van de omzet. In de zes maanden van de TVL2 regeling, die loopt van oktober 2020 tot en met maart 2021, wordt maar 7% van de jaaromzet gerealiseerd. Aangezien de TVL berekening van het theoretisch aandeel vaste lasten is gebaseerd op de feitelijke omzetdaling is de uitkering nagenoeg nul. Het rekenmodel gaat er dus van uit dat je geen vaste lasten hebt als je toevallig lage omzet hebt.
In de TVL1 ontvangen diverse bedrijven nog wel een vergoeding als ze heel zwaar zijn getroffen. Bij veel groepsaccommodaties was dit rond de 40%. Voor TVL2 waren de verwachtingen hoog gespannen maar stelt dus voor seizoensbedrijven niks voor. Bedrijven hebben nu nauwelijks omzet, de vaste lasten lopen door en er is ook in het eerste halfjaar van 2021 weinig perspectief voor grote gezelschappen.
“In feite is de grondslag van de TVL niet fair. We hebben doorgerekend dat TVL2 bij een omzetdaling van 52% van oktober tot januari nog geen 3% van de vaste lasten wordt vergoed”, stelt Geert Dijks, directeur HISWA-RECRON. In die periode van 6 maanden zijn de feitelijke lasten constant gemiddeld 17,5 duizend euro per maand en de TVL2 vergoeding nog geen 500 euro. Dijks: “het zou eerlijker zijn om de feitelijke maandlasten van een bedrijf te nemen in plaats van een rekenformule die niet past bij seizoensbedrijven met lage omzet buiten het hoogseizoen. Er staan al afspraken in de agenda met bewindslieden en we zetten alles op alles om een aangepaste of nieuwe regeling te krijgen”.