Beschikbaarheid boordzuiveringsinstallaties is in zicht

26 juli 2023

Na intensieve lobby door HISWA-RECRON kunnen de testen voor het zuiveren van toiletwater aan boord eindelijk doorgang vinden. Afhankelijk van de testresultaten kunnen zuiveringsinstallaties na een typekeur op de markt worden gebracht. De wijziging van de regeling is gepubliceerd in de Staatscourant.

Lozingsverbod

Sinds 2009 is het lozen van uitwerpselen verboden. Lozen van urine is wel toegestaan. Er zijn allerlei alternatieven voor het onderwatertoilet op de markt zoals een chemisch, droog- of composttoilet. Een vuilwatertank, die geleegd kan worden bij een uitpompstation in een jachthaven, wordt standaard op nieuwe jachten toegepast.

Zuiveringsinstallatie

Een zuiveringsinstallatie is een goed alternatief voor een vuilwatertank aan boord. De installatie wordt geïnstalleerd tussen het pomptoilet en de huiddoorvoer. Deze behandelt het toiletwater en verwijderd ziekmakende bacteriën uit het water. Dit afvalwater voldoet op deze manier aan de wettelijke eisen voor lozingen in het oppervlaktewater en mag overboord gepompt worden. Nu de wijziging in de regelgeving is doorgevoerd komt de beschikbaarheid voor de Nederlandse markt van installaties die voldoen aan de wettelijke eisen, eindelijk in zicht.

Terug naar overzicht