Ben jij al bekend met de Europese dienstverlening van UWV?

4 juli 2023

Een team van EURES-adviseurs (European Employment Services) van UWV is actief bezig om werkgevers in de hospitality branche te helpen bij het vinden van goed gemotiveerd Europees personeel. Eén van de pijlers van EURES is “Fair Mobility”; buitenlandse werknemers hebben recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als de Nederlandse burger. Naast de reguliere dienstverlening, het samenbrengen van vraag en aanbod, zetten zij ook specifieke projecten op waaronder een bezoek aan Zeeland.

Op uitnodiging van UWV EURES, hebben arbeidsmarktadviseurs uit 8 Europese landen waaronder Polen, Hongarije, Italië en Spanje Nederland bezocht om kennis te maken met Nederlandse bedrijven. Doel hiervan is om een beter beeld te krijgen van de arbeidsomstandigheden in Nederland en om zo hun werkzoekenden beter te kunnen informeren over het werken en wonen in ons land.

Een van de bezoeken was aan RCN Vakantiepark “De Schotsman” in Kamperland, Zeeland. RCN Vakantieparken biedt al 70 jaar een combinatie van kampeerplaatsen en verblijfsaccommodaties in Nederland, Frankrijk en Duitsland en kan in het zomerseizoen extra personeel gebruiken. Na een hartelijk ontvangst van parkmanager Sander van Geene, werd een inspirerende presentatie gegeven over de ontwikkeling van het park, gevolgd door een rondleiding over het grote terrein van de Schotsman. Op deze manier kregen de adviseurs een goed beeld van de faciliteiten en accommodaties die het park biedt. Belangrijk voor de collega’s was natuurlijk om te weten hoe de huisvesting voor het personeel geregeld is. Dus werden ook de accommodaties bekeken waar nieuwe medewerkers kunnen verblijven. Tijdens het afsluitende diner zijn concrete afspraken gemaakt.  Meerdere Europese collega’s gaven aan graag vacatures te ontvangen van de RCN parken.

De ervaringen zijn dat er ook in de Nederlandse kustgebieden veel vraag is naar gemotiveerde seizoenswerkers. Denk aan bartenders, bediening, schoonmakers-housekeeping, keukenpersoneel & koks Daarom is UWV-EURES een initiatief gestart om voor “de Dutch Islands”, t.w. Zeeland en de Friese Wadden Eilanden, werkgevers in de hospitality sector te ondersteunen met de werving van personeel in Europa. Naast Fair Mobility arbeidsvoorwaarden is ook het organiseren van goede huisvesting een vereiste om deel te nemen. Diverse hotels, vakantieparken, campings en strandpaviljoens zijn inmiddels benaderd en vacatures zijn actief verspreid in het Europese netwerk.

Meer informatie en/of contact
HospitalityNL@uwv.nl

 

EURES staat voor European Employment Services, een Europees netwerk dat  arbeidsmobiliteit bevordert. Het EURES netwerk is actief in de 31 lidstaten van de EER en Zwitserland. Vanuit het EURES-netwerk helpen wij,  op basis van fair mobility , werkgevers aan personeel en werkzoekenden aan een baan. Meer informatie vindt u op ons Europees portaal voor beroepsmobiliteit (www.eures.europa.eu ). UWV is lid van EURES.

Terug naar overzicht