Gooise Meren geeft tegemoetkoming watersporters voor strijken en zetten masten

11 augustus 2023

De Spieringbrug in Muiden is al enige tijd defect. Eén van de cilinders van de brug is beschadigd waardoor de brug niet meer open kan. De gemeente Gooise Meren heeft besloten de defecte Spieringbrug in Muiden deze zomer niet nogmaals open te takelen zodat (hoge) schepen vanaf de Vecht de brug kunnen passeren. 

Om de schade voor watersporters te beperken en tegemoet te komen in kosten treft de Gemeente Gooise Meren een regeling. De regeling is om een deel van de kosten te betalen voor het strijken en het opzetten van de mast. Dit is alleen mogelijk met behulp van een kraan. Ook is het voorbereidende werk en het weer terugplaatsen van de mast een precisiewerk. Veelal wordt dit uitgevoerd bij een jachtwerf/ of jachthaven met deze faciliteiten. De gemeente geeft een eenmalige tegemoetkoming van 200 euro per schip voor het strijken en weer terugplaatsen van de mast.

De verwachting is dat de brug in de loop van september weer operationeel is. Dat betekent dat de gehele vakantieperiode zeilboten met een masthoogte meer dan 9,10 meter het gebied achter de Spieringbrug alleen kunnen verlaten als de mast gestreken is. Met de HISWA-RECRON is gekeken naar een mogelijkheid om het leed enigszins te verzachten en de gedupeerde bootbezitters tegemoet te komen. 

Voorwaarden

Om als eigenaar van een boot in aanmerking te kunnen komen voor tegemoetkoming worden de volgende voorwaarden gehanteerd:

  • Er voor het schip geen mogelijkheid voor omvaren is (masthoogte hoger dan 9.10 m);
  • Het schip heeft haar thuishaven in het gebied wat alleen kan worden ontsloten naar het gooimeer door de Spieringbrug te passeren;
  • De eigenaar een vaste ligplaats heeft binnen het genoemde gebied met een onderliggende overeenkomst welke is afgesloten voor 19 juni 2023;
  • De mast is gestreken door een jachthaven binnen het genoemde gebied;
  • Het strijken van de mast na 19 juni aantoonbaar is gedaan tot het moment dat de brug weer operationeel is.
  • De jachthaven dient een nota in bij de gemeente ter hoogte van de tegemoetkoming waarbij de naam van het schip en de eigenaar is beschreven;
  • De uitbetaling is aan de betreffende jachthaven, deze geeft de eigenaren een korting ter hoogte van het bedrag van de tegemoetkoming.
Terug naar overzicht