Reactie HISWA-RECRON prinsjesdag 2023

20 september 2023

Een beleidsarme Prinsjesdag, een Troonrede “light”, dat is hoe de Troonrede van dit jaar omschreven kan worden. De nadruk lag op bestaanszekerheid, waarbij de MKB-ondernemers ook zeker niet vergeten mogen worden. Nederland bouwt op ondernemende mensen, het MKB heeft een essentiële rol in de samenleving. Daarnaast draagt de watersport- en recreatiesector ook bij aan het Bruto Nationaal Geluk! Volgend jaar wordt er een aantal veranderingen doorgevoerd zoals het verhogen van toeslagen en de arbeidskorting wordt verhoogd zodat er meer overblijft en werken meer gaat lonen.

Verdere belangrijke punten die genoemd werden, waren onder andere:

  • Geen verdere verhoging energiebelasting
  • Behoud en versterking van investeringsregelingen EIA, MIA en WBSO
  • Vooralsnog geen vpb verhoging
  • Eventuele hoog btw-tarief voor logies nu uitgesteld maar komt op agenda bij nieuw kabinet
  • De onbelaste reiskostenvergoeding zal weer met 2 cent stijgen en uitkomen op 23 cent per kilometer
  • Er wordt geïnvesteerd in economische veiligheid (100 miljoen) en er komt extra budget vrij voor startups die willen doorgroeien (100 miljoen).

Deze Prinsjesdag liet een positievere nasmaak achter dan vorige jaren. Het besef dat mede het MKB de motor is van de samenleving en dat kosten verhogen innovatie en verduurzaming tegenwerkt, wordt nu duidelijk. In de loop van de verkiezingen en komend jaar zal HISWA-RECRON de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden en de standpunten blijven uitdragen.

Het zijn wel economisch uitdagende tijden, stelt Geert Dijks, directeur HISWA-RECRON. ‘Positief is dat onze staatsschuld ver onder de EU gemiddelde ligt. Anderzijds staat de Nederlandse economie al een jaar stil. De voorspelling is dat deze zeer beperkt zal groeien de komende twee jaar. Er is ruimte voor overheidsimpulsen maar meer lenen ligt politiek gevoelig.

Topprioriteit is dat de lastendruk vanuit de overheid niet verder stijgt zoals de loonheffingen. Dat er meer mensen aan het werk gaan gezien het aantal onvervulbare vacatures en dat de trend van parttime werken keert naar meer uren of full time. We moeten zorgen dat we niet in een loon-prijs spiraal terechtkomen. Voor ons sector is het daarnaast van belang dat de invoering van een hoog btw-tarief voor logiesaccommodaties niet wordt ingevoerd door het nieuwe kabinet. De lobby daarvoor doen we samen met onze partners VNO-NCW, MKB-Nederland en Gastvrij Nederland’.

Terug naar overzicht