Terugblik Toerismetop 2023

28 september 2023

In aanwezigheid van Secretaris Generaal Sandor Gaastra (Ministerie van EZK) en MKB Nederland voorzitter Jacco Vonhof vond de Jaarlijkse Toerismetop plaats. Ruim 500 deelnemers waren te gast in Assen. Inspiratiesessies in de ochtend stonden in het teken van het creëren van een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor (wetenschappelijke) congressen en de strijd om de fysieke ruimte.

Het plenaire gedeelte in de middag bestond uit drie themagesprekken: “Strijd om fysieke ruimte” (sprekers: Rob van Gijzel, Jos Vranken en Marjon Kaper), “Ruimte voor bezoekers (sprekers: Astrid Crum, Geert Dijks) en “Ruimte om te ondernemen” (Jacco Vonhof en Riemer Rijpkema). In “Strijd om de fysieke ruimte” stipten de sprekers aan dat recreëren, ontspannen en (zakelijk) ontmoeten een Grondrecht is en een eigen ministerie verdient. Ook moeten er koppelkansen met andere ministeries gezocht worden. Geert legde vanuit zijn rol als trekker van de agenda Natuurinclusief aan de hand van een filmpje uit wat de uitdagingen zijn om in deze tijd een recreatief aanbod tot stand te brengen.

Integrale aanpak
Kernzin van de dag was “een integrale aanpak’ op toerisme, recreatie en zakelijk ontmoeten met een regiefunctie voor het ministerie van EZK om andere ministeries en regionale overheden beter te betrekken bij nieuw beleid.
Ook werd ieders eigen verantwoordelijkheid aangesproken om actief mee te doen en vooral samen te werken.

 

Themagesprek “Ruimte om te ondernemen”
Het laatste gesprek sloot hier mooi op aan. Centraal stond de significante betekenis van de sector voor de NL economie. Riemer benadrukte als voorzitter van Gastvrij Nederland de betekenis van de gastvrijheidssector. De sector is qua samenstelling en omvang te vergelijken met de Bouwsector (en zelfs groter dan de landbouwsector). De totale omzet van de Gastvrijheidssector in 2022 was 95,8 miljard. De Gastvrijheidssector zorgde in 2022 voor 790.000 banen en droeg voor 3,7 % bij aan het BBP. Toeristische bestedingen in Nederland bedroegen 34,5 miljard euro in 2022. Daarmee is de gastvrijheidssector van even grote betekenis voor de NL economie als de landbouw en de bouw. Dit noopt tot meer interdepartementale samenwerking. Ook de vergelijking met Bouw en Landbouw die wel onder een ministeriële verantwoordelijkheid vallen en de gastvrijheidssector niet, geeft stof tot nadenken. Een eigen bewindspersoon voor deze omvangrijke sector is noodzakelijk.

Hierbij werd door Riemer ook de Covid-periode aangestipt die het belang van ontspannen, recreëren en zakelijk ontmoeten extra heeft onderstreept. De noodzaak van welzijn, de verantwoordelijkheid die de overheid hierin heeft wat ook is opgenomen in Artikel 22 van de grondwet, is eveneens in de andere sessies benoemd.

Ander belangrijk gesprekspunt was de regeldruk en lastendruk voor het mkb. Jacco zoomde in op en pleitte voor flexibele subsidies waardoor keuzes op het gebied van verduurzaming makkelijker gemaakt worden.

Riemer noemde hierbij o.a. het voorbeeld van de Europese Richtlijn Pakketreizen (PTD) uit Brussel. Deze al behoorlijk pittige regelgeving heeft in 2018 een update gehad en legt veel verantwoordelijkheden bij alle pakketreis-aanbieders in de EU. Op zich is bescherming van de consument goed. Maar de update die nu voorligt, is dat de EU-commissie de aanbetaling die consumenten moeten doen voor een pakketreis mogelijk wil beperken (of afschaffen). Da dan komt het volledige risico in dubbele mate bij de pakketreisaanbieder te liggen.
We missen hier het noodzakelijke inlevingsvermogen om de impact en uitwerking van nieuwe regelgeving op waarde te schatten. Jacco kaartte hier het voorbeeld van het voorfinancieren door ondernemers van subsidie op verduurzamingsmaatregelen aan.

Jacco benadrukte tot slot de noodzaak van de interdepartementale samenwerking als belangrijke voorwaarde om als sector stappen te kunnen maken, waarbij verder werd benadrukt dat het succes enkel wordt geladen door de samenwerking en inzet van alle betrokken partijen.

 

Ministerie van EZK aan zet 
Sandor Gaastra sloot de dag af met de vaststelling dat het de taak van het ministerie van EZK is om voor de sector de koppeling met andere ministeries te maken. Hij gaf in zijn slotwoorden aan onder de indruk te zijn van de duiding en de economische betekenis van de gastvrijheidssector. Ook meldde hij dat maar 20% van het mkb de weg naar huidige subsidieregelingen kan vinden. Dit is een onderwerp dat aandacht verdient. Hier ligt voor zowel de brancheorganisaties als voor het ministerie van EZK, en VNO-NCW/MKB NL, een taak.

Toerismetop 2024 in Maastricht
HISWA RECRON, ???????Club van Elf, de ANVR, de ANWB, DestinatieNL en CLC Vecta waren dit jaar vanuit Gastvrij Nederland aanwezig.
Toerismetop 2024 vindt plaats in Maastricht.

 

Terug naar overzicht