Definitief een nieuwe pensioenregeling voor de (verblijfs)recreatie

13 december 2023

In de zomer van 2023 is de Wet Toekomst Pensioenen aangenomen in het parlement. Het pensioenstelsel zoals we dat tot op heden kennen gaat op de schop. Van een gegarandeerde pensioenuitkering naar een premieregeling: er wordt een vaste premie afgedragen waarvoor bij de pensioenleeftijd een pensioenuitkering wordt aangekocht.

De bestaande rechten worden ingevaren in deze nieuwe regeling. De premie wordt belegd, waarmee de kansen op een hogere pensioenuitkering toenemen bij een hoger rendement; als de beleggingsrendementen lager zijn, is er een lagere pensioenuitkering. In de regeling voor de verblijfsrecreatie wordt rekening gehouden met tegenvallers door een solidariteitsreserve te vullen. Hiermee kunnen eventuele verlagingen van de pensioenuitkering worden opgevangen. Het is de bedoeling dat de nieuwe regeling per 1 januari 2025 van kracht wordt

HISWA-RECRON en de vakbonden FNV en CNV hebben de nieuwe pensioenregeling uitgeschreven in een Transitieplan. In dit plan worden alle details van de nieuwe regeling uitgebreid beschreven. Het transitieplan wordt beoordeeld door De Nederlandse Bank. Het plan tref je als bijlage bij dit artikel aan. Belangrijk is te vermelden dat de pensioenpremie die de afgelopen jaren en ook in 2024 21,8% bedraagt, in de nieuwe regeling ongewijzigd blijft. Over een nieuwe pensioenregeling voor de jachtbouw en waterrecreatie wordt door sociale partners nog onderhandeld. Het is het voornemen om deze regeling, die uit wordt gevoerd door het Pensioenfonds Vlakglas (BPFV) per 1 januari 2026 ingaat.

Voor vragen kun je terecht bij Martin Merks, manager sociaal beleid, m.merks@hiswarecron.nl

Terug naar overzicht