Updates opleidingen MBO Maritieme Techniek en werkgelegenheid

13 december 2023

De teldatum voor de MBO opleiding Maritieme Techniek is verstreken, en we hebben nu een duidelijk beeld van het aantal huidige studenten. Hoewel de interesse van bedrijven in extra studenten groot is, hebben we nog niet het gewenste aantal bereikt.

Scheepvaart en Transport College, Rotterdam

Er is een BBL opleiding gestart in Stellendam, waar momenteel 18 studenten aan deelnemen. Daarnaast zijn er 118 studenten die een BOL opleiding volgen, en 19 BBL studenten die de opleiding in Rotterdam volgen. Het is goed om te weten dat de school momenteel vacatures heeft voor docenten. Als je geïnteresseerd bent in een (deel) baan in het onderwijs en een achtergrond hebt in maritieme techniek, nodigen we je uit om vrijblijvend te praten over de mogelijkheden bij het STC.

De BBL opleiding in Rotterdam groeit gestaag, en we zijn op zoek naar bedrijven in de watersportindustrie die graag studenten willen begeleiden in de BOL en BBL. Als je interesse hebt in het aannemen van een student (toekomstige werknemer), neem dan contact op met Herbert van Oord via e-mail: h.vanoord@hiswarecron.nl.

Firda, Sneek

Firda meldt trots dat maar liefst 100 studenten de BBL opleiding volgen, en nog eens 100 studenten de BOL opleiding volgen. Het aantal studenten blijft stabiel. De school heeft momenteel het docententeam goed op orde.

Tegelijkertijd heeft de school zorgen. Bedrijven zijn zeer geïnteresseerd in jonge studenten en bieden hen snel goedbetaalde banen aan. Hoewel dit een win-win lijkt, is dat niet altijd het geval. Voor sommige studenten is het wellicht niet raadzaam om op zeer jonge leeftijd al te gaan werken, vooral als dit hun kans op het behalen van een diploma in gevaar brengt. De school begrijpt de behoefte van bedrijven aan werknemers, maar vraagt bedrijven zorgvuldig af te wegen welke studenten baat hebben bij betaald werk zonder de kans op een diploma te verminderen. Onthoud dat jonge studenten onder de 18 een kwalificatieplicht hebben, wat betekent dat iedereen in Nederland verplicht is om ten minste een MBO niveau 2, HAVO of VWO diploma te behalen voordat zij volledig aan het werk kunnen. 

Terug naar overzicht