Exorbitante verhoging waterverblijfsbelasting Aalsmeer tegengehouden

10 januari 2024

De verhoging van 88% waterverblijfsbelasting in gemeente Aalsmeer is van de baan. De gemeenteraad heeft de voorliggende belastingverordening afgekeurd, waardoor het tarief slechts geïndexeerd wordt naar € 1,61 per persoon per etmaal.

Stichting Aalsmeer Westeinder Promotie, HISWA-RECRON en een aantal andere lokale- en regionale ondernemersverenigingen hebben met succes de Raad middels brieven én persoonlijke contacten op de hoogte gebracht van hun grieven. Daarbij werden ook de tarieven met buurgemeenten vergeleken, waaruit bleek dat Aalsmeer veruit de duurste gemeente zou worden.

Gerdina Krijger, regiomanager bij HISWA-RECRON: ‘er is geen enkel overleg geweest over het voornemen om te verhogen tussen de gemeente en HISWA-RECRON. Dat vinden wij onfatsoenlijk. Het gemak waarmee het college deze lastenverzwaring voor de watertoerist wilde doorvoeren, zonder daarbij de gevolgen voor de watersportsector te overzien en met de sector te bespreken, is de ondernemers binnen de gemeente rauw op het dak gevallen. Een verdubbeling van de toeristenbelasting jaagt toeristen weg uit deze mooie waterrijke gemeente en heeft sterke negatieve effecten op de watersport- en recreatiesector en daarmee ook op het algehele ondernemersklimaat in de gemeente.

In sommige gevallen wordt het aandeel waterverblijfsbelasting wel 25% van de ligplaatsprijs en dat is uiterst ongewenst en werkt concurrentieverstoring in de hand. Daar komt bij dat de facturen voor de ligplaatsbijdragen al door ondernemers zijn verzonden. De klant rekent niet op een verhoging achteraf!

Krijger vervolgt: ‘het maatschappelijk en economisch belang van watersport- en toerisme is groot. Het zorgt voor veel werkgelegenheid in Aalsmeer én is een belangrijke bron van inkomsten. Watersporters dragen met hun bezoek en bestedingen bij aan de voorzieningen in het dorp. Veel bedrijven in de gemeente zijn direct én indirect afhankelijk van deze bestedingen.
Gelukkig is door een goede samenwerking en inzet door alle ondernemerspartijen voorkomen dat een exorbitante verhoging is doorgevoerd!

 

 

Terug naar overzicht