STAP budget stopt! Welke andere mogelijkheden zijn er?

10 januari 2024

In november 2023 ging de laatste tranche open voor het aanvragen van een STAP budget. De belangstelling was opnieuw groot. In 2023 besloot het kabinet om STAP te stoppen na kritiek op subsidie van trainingen, die de positie van werkenden op de arbeidsmarkt onvoldoende (of niet) verbeterden. Vanaf januari 2024 is er geen STAP subsidie meer beschikbaar.
Door de afschaffing blijft er veel geld over. Hiervan wordt 73 miljoen ingezet voor een nieuwe tijdelijke regeling voor scholing van werknemers in maatschappelijke cruciale sectoren.
De watersport(industrie) en de recreatie behoren niet tot één van deze cruciale sectoren. Werknemers uit de watersport(industrie) en de recreatie kunnen dus geen beroep meer doen op STAP.

Werkgevers in de recreatie en watersportindustrie kunnen voor hun werknemers wel gebruik maken van de volgende mogelijkheden:
1. Subsidieregeling praktijkleren;
2. SLIM subsidie;
3. Sociaal Fonds HISWA (verschillende trainingen), indien aangesloten bij de HISWA cao;
4. OOM (verschillende trainingen), inden aangesloten bij Metaal cao;
5. Sociaal Fonds Recreatie (training praktijkopleider, Recreatiehero).

Werkgevers zijn verplicht de kosten van scholing voor hun werknemers te betalen, als het gaat om verplichte scholing, bijvoorbeeld om te voldoen aan wettelijke vereisten. 
 

Terug naar overzicht