Toertocht Amstel Gold Race toch niet geweerd in Vaals

20 februari 2024

Het leek erop dat de gemeente Vaals de toertocht van de Amstel Gold Race niet langer zou toestaan op hun grondgebied. We rekenden er op dat de raadsleden van de gemeente Vaals maandag 19 februari een verstandig besluit zouden nemen. Dat is gelukkig ook gebeurd.

HISWA-RECRON vond het ongehoord dat vlak voor de Amstel Gold Race de toertocht verboden werd zonder goed onderzoek vooraf en overleg met belanghebbenden. Veel tourwielrijders habben al hun verblijf geboekt in hotels en vakantieparken. De gevolgen van een verbod treft de wielersport, de vakantieparken, hotels, horeca, retail en toeleverende sector keihard. Gelukkig steunden vele partijen de oproep van HISWA-RECRON en Koninklijke Horeca Nederland.

Tijdens de raadsvergadering 19 februari had de raad vooral heel veel kritiek op de besluitvorming rond het voorstel om een streep te zetten door alle grote toertochten. Het werd 'chaotisch' en zelfs 'een heel circus' genoemd. Het College kreeg daarom een motie van treurnis over zich heen. Ook deze motie werd aangenomen. De gemeenteraad in Vaals wilde helemaal niet dat grote toertochten, zoals de toerversie van de ‘Gold Race’, verboden worden. Ook niet als er meer dan 5.000 deelnemers zijn. Een amendement van de gemeenteraad op het wielerbeleid, afgelopen zomer, is volgens diezelfde gemeenteraad verkeerd geïnterpreteerd door het gemeentebestuur. Strekking van het amendement was volgens de raadsleden dat belangrijke grote toertochten gewoon doorgaan, zij het met wat nieuwe randvoorwaarden.

Er was veel media-aandacht en ook HISWA-RECRON regiomanager, Arthur van Disseldorp, was te horen in BNR De Ochtenspits.

Terug naar overzicht