Nieuwe SLIM-regeling vanaf 1 maart - vraag jouw subsidie aan!

29 februari 2024

Vanaf 1 maart kunnen bedrijven weer een SLIM regeling (Stimuleringsregeling leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen) aanvragen. De bedrijven in de Recreatie en de Watersport worden met name genoemd in deze regeling! In deze bedrijven is het minder gewoon dat medewerkers leren en ontwikkelen tijdens hun werk. Door seizoensarbeid is het nou eenmaal lastig om een leerrijke werkomgeving te ontwikkelen. Met de SLIM-regeling wil het kabinet juist het leren en ontwikkelen in het mkb vanzelfsprekend maken.

Subsidieregeling speciaal voor het mkb
De volgende 3 groepen kunnen subsidie aanvragen:

  1. MKB bedrijven;
  2. Samenwerkingsverbanden van bedrijven in het mkb;
  3. Grootbedrijven uit de sectoren landbouw, horeca en recreatie.

De subsidie is voor allerlei nieuwe ideeën gericht op leren en ontwikkelen. Ondernemers kunnen subsidie aanvragen voor de volgende 4 activiteiten:

Doorlichting onderneming
Een externe adviseur licht je bedrijf door en maakt een toekomstgericht opleidings- en ontwikkelplan, waarmee je bedrijf aan de slag gaat;

Loopbaan- en ontwikkeladviezen voor werknemers
Een loopbaan- of ontwikkeladvies stimuleert werknemers actief na te denken over hun toekomst. Dit helpt je als ondernemer om je medewerkers vitaal te houden. Daarnaast is het goed voor de strategische planning van het bedrijf.

Initiatieven gericht op leren
De regeling biedt ook ruimte voor initiatieven gericht op methoden, die werknemers aanmoedigen in hun ontwikkeling, bijvoorbeeld door het oprichten van een bedrijfsschool, het ontwikkelen van een systeem van ontwikkelgesprekken met werknemers of het opschalen en uitbreiden van succesvolle projecten.

Derde leerweg
Als mkb-werkgever kun je een praktijkleerplaats aanbieden voor (delen) van een mbo-opleiding in de derde leerweg. Dit is een maatwerktraject voor volwassenen met werkervaring en voor werknemers, die een carrièreswitch willen maken.

Kijk op de menukaart, voor welke activiteiten je subsidie kunt aanvragen (bijlage).
Kijk op de website van Uitvoering van Beleid voor meer informatie over het aanvragen van de SLIM-subsidie.

Terug naar overzicht