Minder campings in Nederland, maar meer overnachtingen!

13 augustus 2019

"Steeds minder campings in Nederland", zo luidde het persbericht van de KvK op 13 augustus jl.. Uiteraard werd RECRON door de media gevraagd naar het hoe en waarom? Nederland is en blijft een kampeerland en heeft super mooie campings en blinkt uit op Europees niveau met haar Top campings. Steeds meer mensen kamperen in eigen land en het kamperen is en blijft populair. In Nederland is voor iedereen wel een kampeervorm te vinden. De consument is en wordt veeleisender en je ziet een trend naar meer luxe en comfort en beleving. Hier spelen de recreatieondernemers op in en investeren bijvoorbeeld in meer luxe huisjes en chalets, maar ook investeren in duurzaamheid speelt bijvoorbeeld een rol. Het blijven investeren en innoveren is dus een must in onze sector.

 

Zo zijn er de afgelopen jaren ook veel verschillende verblijfvormen ontstaan zoals overnachten in een hooiberg, boomtent, boomstam, pipowagen, rioolbuis, zwerfhut, strandhuisjes, canvas en safaritenten, etc. Alles om meer beleving voor de consument te creëren.                                           

Er verdwijnen wel campings doordat er bijvoorbeeld geen opvolging is, een camping een andere bestemming krijgt of een camping wordt overgenomen door een andere camping, maar dit gaat niet ten koste van het aantal overnachtingen. (CBS 2018). Logiesaccommodaties; gasten, overnachtingen, bezettingsgraad, kerncijfer (CBS - juli 2019)

 

Perbericht KvK : Steeds minder campings in Nederland

Het is vakantie. Voor KVK reden om antwoord te zoeken op de vraag hoe bedrijvigheid die samenhangt met het vakantievieren in Nederland zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld.
KVK onderzocht de ontwikkeling sinds januari 2014 van het aantal kampeerterreinen in Nederland. Waar wordt de tent opgezet en de caravan geplaatst?

Het aantal kampeerterreinen is in vijf jaar tijd met bijna 100 afgenomen. Waren er op 1 januari 2014 nog 2.296 terreinen om het bivak op te slaan, op 1 januari 2019 zijn dit er 2.200 (-4,2%). Per 1 juli 2019 staat de teller op 2.197. In Zeeland is het aantal kampeerterreinen het sterkst afgenomen: met 9,4% (van 266 naar 244) en ook in Overijssel nam het aantal campings sterk af, met 8,1% (van 247 naar 227).

In Zuid Holland nam het aantal echter toe met 3,5% tot 120 en ook in Utrecht groeide het aantal terreinen: met 5,1% naar 62. Per 1 juli 2019 is er één daarvan alweer verdwenen. In Gelderland zijn de meeste campings: per 1 juli 2019: 456. Het aantal neemt ook hier af, per 1 januari 2014 waren het er 481.

Terug naar overzicht