Gevecht om de ruimte
19 juni 2023Nog nooit is de herinrichting van ruimte zo’n hot topic als nu. Een complexe opgave waarbij elke sector zijn belang kenbaar maakt. Met daarbij de problemen op de woningmarkt. Recreatieondernemers hebben in bepaalde gebieden al jarenlang te maken met beperkingen. Ruimtelijke plannen of visies dwarsbomen uitbreiding of innovatie. Daarbij komt de roep om kernnatuur nog meer te beschermen. In veel gevallen zijn innovaties van deze bedrijven noodzakelijk om de kwaliteit te blijven borgen en in te kunnen spelen op de veranderde vraag uit de markt.
Natuurlijk biedt de herinrichting van het landelijk gebied ook kansen, maar dan moeten we met zijn allen wel de huidige situatie onder ogen zien. Want we hebben als recreatiesector ook wat te bieden. We brengen geluk, verbeteren de leefbaarheid van gebieden, zijn een belangrijke economische motor van de regio, onderhouden de natuur en zijn in staat om een natuurinclusief recreatieaanbod te creëren. HISWA-RECRON richt zich in de lobby, onder andere in samenwerking met Gastvrij Nederland, op een stevige positie voor de recreatiesector in de discussie over voldoende recreatiegrond, flexibiliteit en toegankelijkheid van natuur.
Te druk?
De recreatiedruk neemt toe, blijkt ook uit het recent verschenen onderzoek van de ANWB (Meer ruimte voor recreatie, 2023). Dit komt enerzijds door een groeiende belangstelling voor natuur en door het stijgende bevolkingsaantal. Anderzijds heeft dit ook te maken met het jarenlange beleid dat gevoerd is voor de kwalitatieve ontwikkeling van natuur, waarmee de kwantiteit uit het oog is verloren. We kampen met een enorm te kort aan recreatiegrond en een stijgende vraag ernaar. Uit datzelfde onderzoek van de ANWB blijkt dat maar liefst 53 procent van de gemeenten niet voldoet aan de 75m2 groen per woning. Er worden allerlei nieuwe ‘projecten’ bedacht met toverwoorden als ‘bestemmingsmanagement’. Dit helpt iets, maar het echte probleem zit hem in de trend van het fors dalend aantal m2 grond en de beperkte mate van toegankelijkheid van natuur. Dit ga je niet oplossen met alleen bestemmingsmanagement.
Koppeling met woningopgave
Regie ontbreekt. Minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) heeft vooral als doel te voldoen aan de woningopgave. Hierin worden alle mogelijke opties bekeken, waaronder het transformeren van recreatiegronden. Alhoewel het hier gaat over transities die jarenlang duren, en het effect voor de woningmarkt een druppel op de gloeiende plaat is, geeft het maar weer eens aan hoe hoog de nood is. Wat hier niet bij vermeld wordt, is dat we problemen aan het creëren zijn voor de toekomst en deze recreatiegronden verloren gaan. Regie en integraal beleid ontbreken.
Zorg er op zijn minst voor dat de huidige recreatiegronden niet verloren gaan en geef ze terug aan de sector. Koppel de woningbouwopgave aan het ontwikkelen van recreatiegronden is het devies. Hiermee voorkom je een verdere achteruitgang van het aantal m2 toegankelijke recreatiegrond en draag je zorg voor de leefbaarheid en het geluk van inwoners.
Auteur: Jeffrey Belt - Adjunct directeur leisure en recreatie