Blogs

2024-02-28 08:56:00

Duurzaam innoveren

28 februari 2024

Laatst bezocht ik het Duurzaamheidscongres Kampeerbranche in de Utrechtse Jaarbeurs, samen met enkele studenten van de BUas opleiding Sustainable Outdoor Hospitality Management. Het was een leuk moment voor hen om te netwerken. Het was ook een inspirerend evenement, waar duidelijk werd gemaakt hoe urgent het is om te zoeken naar oplossingen die bijdragen aan het verminderen van uitstoot en het vergroten van de biodiversiteit.

Er kwamen veel mooie voorbeelden voorbij. Zoals een jaarlijks evenement voor verkoop van tweedehands tenten, die we allemaal op de zolder hebben liggen. Of de winnaar van de meest duurzame kampeerplek: Camping Weltevreden. Een bedrijf dat volledig is overgestapt op elektriciteit, met innovaties in zoutbatterijen, inductieplaten en waterzuivering. Geen prijswinnaar, maar wel heel interessant was een losse keukenmodule van camperbouwer Tonke, waarmee gewone bestelbussen voor dagelijks gebruik snel en duurzaam kunnen worden omgebouwd tot een kampeerauto.

Duurzame innovaties in de kampeerbranche zijn nodig en mogelijk. De Nederlandse ondernemers lopen voorop met het investeren in deze innovaties. Het werd in Utrecht ook duidelijk hoeveel recreatie-ondernemers worstelen met deze transitievraagstukken. De innovatiekracht is er, en ook de wil bij ondernemers om aan te pakken. Maar er zijn ook frustraties over de waan van de dag in de politiek. Ze hebben te maken met steeds wisselende beleidsmaatregelen en kortetermijndenken, zoals het openstellen en weer afschaffen van subsidies.

Dit leidt tot grote onduidelijkheid en onzekerheid bij ondernemers over de kosten van duurzame innovaties op lange termijn. Daarmee neemt ook de wil om te investeren en innoveren af. En dat is erg jammer. Er zijn zoveel mooie en goede plannen die, ondersteund door een langetermijnvisie, goed zouden kunnen bijdragen aan de energietransitie en aan een betere biodiversiteit.

Het duurzaamheidscongres was voor de studenten boeiend: ze konden netwerken voor hun traineeship en kregen een beter beeld van de complexiteit van duurzaamheidsvraagstukken. Samenwerking is cruciaal voor het succes van dit soort innovaties. Dat zie je ook terug in het BUas gecoördineerde EU-project CrossReTour, waarbij 160 Europese toeristische bedrijven sámen zoeken naar duurzame innovaties. Op basis daarvan krijgen tien innovatieve projecten in Nederland financiering om daarmee aan de slag te gaan.

Jos van der Sterren, docent en senior onderzoeker toerisme
Breda University of Applied Sciences

Deze blog verscheen ook als column in Recreactie nr. 7 van 2023.

Terug naar overzicht