Verzuim en vakantie, hoe zit het eigenlijk?


Laatste update: 24/07/2024

De zomervakantie is gestart. Tijd om de batterij weer op te laden. Maar wat als jouw werknemer zich ziekmeldt vanaf zijn vakantieadres? En hoe zit het als uw werknemer die (al lange tijd) ziek is op vakantie wil? Mag dat? ArboNed geeft uitleg.

Jouw werknemer wordt ziek op vakantie

Wordt jouw werknemer ziek tijdens zijn vakantie en is hij daardoor niet meer in staat om van zijn vakantie te genieten? Dan mist de vakantie zijn belangrijke functie van fysiek en mentaal herstel. In dat geval kunnen, in overleg tussen werkgever en werknemer, vakantiedagen worden omgezet in ziektedagen. Jouw werknemer kan de vakantiedagen dus later opnieuw opnemen. Jouw werknemer moet zich dan wel houden aan het verzuimprotocol en zich op tijd ziekmelden vanaf zijn vakantieadres.

 

Met een verzuimprotocol schep je duidelijkheid en voorkom je problemen. Zorg er wel voor dat je deze regels bekendmaakt bij alle werknemers, anders kun je je er niet op beroepen. Deze regels kun je bijvoorbeeld opnemen:

  • Een werknemer die ziek wordt tijdens zijn vakantie, moet dat zo snel mogelijk en uiterlijk binnen 24 uur melden bij de werkgever.
  • Jouw werknemer moet een adres en/of telefoonnummer doorgeven waarop je hem kunt bereiken.
  • In zijn vakantieplaats moet de werknemer zich onder behandeling van een arts tellen en hiervan bewijzen bewaren. Denk aan documentatie over de diagnose, het advies dat hij heeft gekregen en de verwachte ziekteduur.
  • Als zijn vakantie voorbij is, maar joww werknemer op medische gronden nog niet kan terugkeren naar Nederland, dan zorgt hij ervoor dat hij bewijzen heeft van het feit dat hij niet kan reizen.
  • Jouw werknemer neemt zo snel mogelijk contact met jou op als hij weer in Nederland is, zodat je hem kunt laten oproepen voor het spreekuur van de bedrijfsarts. De bedrijfsarts beoordeelt de gezondheidstoestand van jouw werknemer opnieuw. Ook brengt hij in kaart of dat iets betekent voor zijn werkzaamheden.

 

Let op! Heeft jouw bedrijf een Ondernemingsraad of een personeelsvertegenwoordiging? Dan moet je deze betrekken bij het opstellen van de verzuimregels.

 

Jouw zieke werknemer wil op vakantie

Als jouw zieke werknemer op vakantie wil en je twijfelt of dat de re-integratie belemmert, dan kun je de bedrijfsarts om advies vragen. Hij kan op medische gronden beoordelen of een vakantie schadelijk is voor het herstel. Vervolgens beslis jij, mede op basis van dit advies, of jouw werknemer op vakantie kan en/of mag. Als er geen medische belemmeringen zijn en ook geen zwaarwegend bedrijfsbelang, dan kun je de vakantie niet weigeren.

 

Wil je nog meer weten over vakantie en verzuim? Bijvoorbeeld hoe het zit met de opbouw van vakantiedagen tijdens ziekte? Kijk dan hier.


Tags: ziekteverzuim verzuimprotocol ARBONED