Pensioenverplichtingen: Valt jouw bedrijf onder de werkingssfeer van een cao?


Laatste update: 02/10/2024

Het is niet altijd duidelijk of jouw bedrijfsactiviteiten onder de werkingssfeer van een cao vallen. Als dit wel zo is ben je als werkgever meestal ook verplicht pensioenpremies af te dragen aan een bedrijfstakpensioenfonds. In de cao staat welke pensioenfonds van toepassing is. Het komt een enkele keer voor dat een cao geen verplichte pensioenregeling kent.

Worden de pensioenpremies niet betaald, dan kan dat grote gevolgen hebben,. Want als je geen premies betaalt, maar dat wel zou hebben moeten doen (want jouw onderneming valt onder de werkingssfeer gezien de bedrijfsactiviteiten), hebben jouw medewerkers wel recht op pensioen! Het bedrijfstakpensioenfonds kan en zal met terugwerkende kracht achterstallige premies, rente en boetes opeisen bij jouw onderneming met alle financiële gevolgen van dien.

Daarom is het belangrijk met regelmaat (eens in de drie jaar) te controleren of jouw bedrijfsactiviteiten onder een cao vallen. Zijn er wijzigingen in je bedrijfsvoering, uitbreiding van werkzaamheden of innovaties in producten of productiemethoden of is er sprake van een fusie of overname(s), ga na of jouw onderneming valt onder een cao en daarmee veelal onder een bedrijfstak pensioenfonds.

HISWA-RECRON heeft een drietal cao’s. De Cao Recreatie (verblijfsrecreatie) met een pensioenverplichting bij het Pensioenfonds Recreatie, de “HISWA”-cao met een pensioenverplichting voor jachtbouw en watersport bij het Pensioenfonds Vlakglas en de Cao Dagrecreatie. Deze laatste is een onverplichte cao en kent geen verplichte pensioenregeling. 

Heb je hierover vragen of wil je advies, binnen HISWA-RECRON is Martin Merks, manager sociaal beleid onze specialist.

 


Tags: pensioen pensioenverplichting cao