Aanscherping eisen voor Klein Vaarbewijs 1 en 2
HISWA-RECRON pleit voor het behouden van de huidige eisen voor het Klein Vaarbewijs 1 en 2. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat startte naar aanleiding van enkele incidenten op het water, diverse onderzoeken naar het Klein Vaarbewijs (KVB). Een mogelijke aanscherping ligt op de loer. Daar zijn we om verschillende redenen geen voorstander van.
Aanscherping leidt niet tot meer veiligheid
Aanscherping van de eisen dragen niet bij aan verbeterde veiligheid op het water. Ongevallenstatistieken uit 2023 laten zien dat veel incidenten eenzijdig zijn. Die worden niet voorkomen door een aangescherpt vaarbewijs. De aard van de meeste ongevallen wijst op oorzaken waar het vaarbewijs geen invloed op heeft. Bijvoorbeeld alcoholgebruik of slecht onderhoud.
Vrijwillig vaarbewijs halen in trek
Er is een breed draagvlak onder watersporters om vrijwillig een vaarbewijs te halen. In 2022 haalden maar liefst 28.000 mensen hun vaarbewijs. Dit toont aan dat watersporters de waarde van een vaarbewijs erkennen en vrijwillig bijdragen aan de veiligheid op het water. Dit vrijwillige systeem werkt naar behoren en bevordert zelfregulatie binnen de gemeenschap van watersporters.
Boten zijn ingesteld op huidige normen
Schepen, recreatievaartuigen, watersporters, bootbouwers en verhuurders zijn ingesteld op de huidige eisen en normen. Een verandering in deze eisen veroorzaakte een aanzienlijke verstoring in de branche. De toegankelijkheid tot de watersport staat onder druk. Er wordt een vergelijking gemaakt met het Duitse model, waar een vaarbewijs verplicht is voor boten met motoren vanaf 15 pk. Dit is vooral nadelig voor zeilers en sloepvaarders die plotseling een vaarbewijs moeten halen. Verder verhoogt een verplicht praktijkexamen de kosten voor watersporters zonder garantie op een veiliger vaarwater. Verhuurders geven al effectieve instructies en kennis over lokale vaarwateren. Extra verplichtingen zijn overbodig.
HISWA-RECRON is van mening dat op basis van de huidige kennis geen substantiële veranderingen doorgevoerd moeten worden. Daarom pleiten we voor een goede ongevallendatabase waarin alle ongevallen worden bijgehouden. Op die manier kan er doorlopend onderzoek worden gedaan. Waarbij de inzet is: het vergroten van het veiligheidsbewustzijn onder alle vaarweggebruikers.
Varen doe je samen
De veiligheidscampagne Varen doe je Samen! is succesvol, met onder andere Rijkswaterstaat en andere handhavende partijen als betrokken deelnemers. Door blijvend en structureel voorlichting te geven over veilig vaargedrag en daardoor bewustwording te vergroten, kan een groot deel van de ongevallen die door gedrag en slechte reisvoorbereiding worden veroorzaakt, worden teruggedrongen.
Externe links
Documenten
Tags: vaarbewijs eisen aanscherping veiligheid