Hoe zit het met het gebruik en copyright van foto's?
Ik ben bezig met een nieuw artikel op onze website. Nu zag ik op de website van een ander bedrijf een mooie bijpassende foto. Mag ik die ook gebruiken, omdat de foto toch al online staat?
Nee, dat mag niet. Je hebt namelijk altijd te maken met auteursrecht: het recht dat gemaakt beeldmateriaal eigendom is van de maker. Dit is geregeld in de Auteurswet. In de Auteurswet staat dat alleen de maker zijn werk (tekst en beelden) mag publiceren en vermenigvuldigen. Ook als je een filter over de foto heen doet of de foto bewerkt/bijsnijdt, dan zit er nog steeds auteursrecht op.
Wil je toch een bepaalde foto graag gebruiken? Vraag dan schriftelijke toestemming aan de maker en maak heldere afspraken bijvoorbeeld over hoe, waar en hoe vaak je de foto wilt gebruiken en de vergoeding daarvoor. Doe je dit niet, dan mist de maker hierdoor inkomsten. Hij kan je hierop aanspreken en een schadevergoeding eisen.
Tips
Het is raadzamer om een professionele fotograaf in te huren die in opdracht voor jouw bedrijf rechtenvrije foto’s maakt. Of maak ze zelf. In dat geval geldt het auteursrecht voor jou: als je zelf foto’s, afbeeldingen of teksten maakt, krijg je hiervoor automatisch auteursrecht, ook wel copyright genoemd. Copyright is ook wel herkenbaar aan het copyrightsymbool: ©.
Je kunt ook gebruik maken van auteursrechtvrije beeldbanken. Op internet vind je een aantal beeldbanken (zoals Pixabay en Unsplash) met een collectie rechtenvrije stockfoto’s. Dat betekent dat je deze foto’s vrij mag gebruiken.
Deze vraag stond ook in de Vraag & Antwoord-rubriek van HISWA Magazine nr. 1 van 2025.
Tags: foto rechtenvrij intellectueel auteur copyright