Natuurbrandgevaar voorkomen


Laatste update: 20/02/2023

Bijna alle natuurbranden ontstaan door menselijk gedrag. Eén nonchalant weggegooide sigarettenpeuk of stuk glas kan al de oorzaak zijn van een brand die een enorm natuurgebied verwoest. Helaas zitten ongelukken vaak in een klein hoekje. Maar het kan ook gebeuren tijdens het barbecueën, een vuurtje stoken of bij het gebruik van gas of elektriciteit. Juist in vakanties is de kans op ongelukken met gasflessen of vuur groot. Verkeerd gebruik van gasflessen op de camping of op de boot, onjuist aangelegde elektriciteit in de caravan of onveilig barbecueën blijken veelvoorkomende oorzaken. Wat kun je doen om een natuurbrand te voorkomen en wat kun je doen als er toch een natuurbrand is?

Risicobeheersing en bestrijding van natuurbranden 

Het stappenplan risicobeheersing geeft aan hoe je het risico op een onbeheersbare natuurbrand kunt verkleinen. Hierin vind je onder andere handige tips en trucs hoe je de risico's van natuurbranden kunt beheersen.

Meld iedere brandmelding onmiddellijk via 112 en geef de locatie van de brand zo precies mogelijk door.

De meldkamer waarschuwt vervolgens alle hulpdiensten en andere betrokkenen, waaronder de betrokken Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA) en je eigen contactpersonen, mits dit is afgesproken in het natuurbrandrisicobeheersingsplan.

Zorg ervoor dat de namen van jecontactpersonen en calamiteitenmedewerkers bekend zijn bij de meldkamer. 

Resultaat of gewenst resultaat

Attendeer jouw gasten op natuurbrandgevaar bij zomerse temperaturen en extreme droogte.

Documenten

Tags: natuurbrand natuurbrandgevaar ontruimingsplan brand