Biodiversiteit in watersport en recreatie
Biodiversiteit is een actueel thema. De roep om direct actie te ondernemen om het uitsterven van verschillende planten en dieren te voorkomen wordt luider en noodzakelijker.
Watersport, recreatie en natuur gaan hand in hand en hebben elkaar nodig. Naast de accommodaties, de voorzieningen bij het watersport- of recreatieterrein komen veel recreanten voor het water, de natuur of de natuurlijke omgeving. Afgelopen jaren zijn er verschillende initiatieven geweest om de biodiversiteit te versterken. Dat betekent minder verstenen, meer vergroenen. Maar ook het gebruik van chemievrije onkruidbestrijding hoort hier bij. De komende jaren zal de nadruk hier nog meer op komen te liggen.
Watersport, recreatie en de natuur gaan hand in hand
Welke maatregelen kun jij nemen?
-
Bevorder inheemse planten en dieren
Maatregelen zoals het aanplanten van lokale plantensoorten langs waterkanten, het creëren van natuurlijke oevers en het behouden van bestaande groene gebieden kunnen de aantrekkelijkheid van recreatiegebieden vergroten en tegelijkertijd de biodiversiteit stimuleren.
Wat kun jij doen?
- Ontwikkel om bestaande bomen en struiken heen , deze hebben een belangrijke ecologische waarde en zijn moeilijk te compenseren.
- Plaats een heg in plaats van een hek.
- Richt een vlindercamping, bijenstal of insectenhotel in bij jouw bedrijf. Door een habitat in te richten voor deze beestjes, voorkomen we de achteruitgang van het insectenaantal.
- Plaats een nestkast voor vogels en vleermuizen.
- Meer zaaien en minder maaien.
-
Pas milieuvriendelijke landbouw- en tuinbouwpraktijken toe
Op jouw bedrijventerrein kun je verschillende maatregelen nemen om op een milieuvriendelijke manier om te gaan met landbouw- en tuinbouw.
Wat kun jij doen?
- Realiseer een bloementuin.
- Minimaliseer het gebruik van chemicaliën en kunstmest.
- Maak een pluktuin voor jouw bezoekers; denk aan een leuke kruidentuin of groentetuin.
-
Duurzaam bouwen en ontwerpen
Duurzame bouw- en ontwerppraktijken kunnen bijdragen aan het behoud en de bevordering van biodiversiteit in stedelijke en landelijke gebieden.
Wat kun jij doen?
-
Gebruik van groene gevels en groene daken met inheemse beplanting: Groene gevels en daken bieden extra leefruimte voor planten en dieren, verbeteren de luchtkwaliteit en helpen bij het reguleren van de temperatuur van gebouwen.
-
Plaatsen van heggen in plaats van hekken: Heggen bieden schuil- en nestplaatsen voor vogels, insecten en kleine zoogdieren, terwijl ze tegelijkertijd de natuurlijke verbindingen tussen verschillende habitats bevorderen.
-
Creëer speelplekken met natuurlijke materialen zoals hout, steen en zand: Natuurlijk materiaal in speelplekken stimuleert de creativiteit van kinderen en biedt tegelijkertijd een habitat voor diverse kleine dieren en insecten.
-
Tegelwippen: Vervang bestrating door groen. Door tegels te verwijderen en te vervangen door planten, gras of bloemen, verbeter je de waterafvoer en creëer je meer leefruimte voor insecten en kleine dieren.
-
Herbeplanting: Plant inheemse bomen en struiken. Dit helpt niet alleen om de biodiversiteit te verhogen, maar zorgt ook voor schaduw en draagt bij aan een gezonde leefomgeving.
-
-
Beperk lichtvervuiling
Lichtvervuiling heeft een negatieve invloed op nachtelijke biodiversiteit.
Wat kun jij hieraan doen?
- Gebruik richtbare verlichting die alleen het gebied verlicht waar dat nodig is, zoals loopbruggen, ingangen en de parkeerplaats.
- Gebruik bewegingssensoren
- Gebruik van warme en gedempte verlichting
- Beperk de verlichtingsduur: Schakel verlichting uit wanneer deze niet nodig is, vooral tijdens de nacht.
-
Werk samen met lokale natuurorganisaties
Samenwerking en educatie zijn essentieel voor het behoud en de bevordering van biodiversiteit. Werk samen met lokale natuurorganisaties, zoals natuurbeschermingsorganisaties, vogel- en insectenwerkgroepen, en natuurbeheerorganisaties. Deze organisaties kunnen waardevolle kennis en expertise bieden over lokale ecosystemen en biodiversiteit.
Wat kun jij doen?
- Organiseer educatieve programma's, rondleidingen en workshops voor gasten en bezoekers over de lokale flora en fauna, ecologische processen en het belang van biodiversiteit.
- Richt een natuurinformatiecentrum op waar gasten informatie kunnen vinden over de lokale biodiversiteit, natuurbeschermingsprojecten en milieuvriendelijke praktijken.
- Betrek de lokale gemeenschap bij biodiversiteitsinitiatieven door samenwerkingen aan te gaan met scholen, jeugdorganisaties en buurtverenigingen.
Inspirerende voorbeelden
Meer informatie in de kennisbank
Ben je op zoek naar meer informatie over biodiversiteit of andere duurzaamheidsonderwerpen? In de kennisbank van HISWA-RECRON vind je rapporten, dossiers, producten en diensten speciaal voor watersport- en recreatiebedrijven. Je leest er bijvoorbeeld over de omgevingswet, het CSRD en antifouling wetgeving.