HISWA-RECRON ontzet over tweede poging inperking omzettingsrecht kampeerplaatsen Texel

25 juli 2024

Voor de tweede maal worden verblijfsrecreatieve terreinen op Texel geconfronteerd met een mogelijke inperking van het omzettingsrecht van kampeerplaatsen naar zomerhuizen. Hoewel HISWA-RECRON veel inspanningen heeft verricht om het beperken van de omzettingsrecht te voorkomen (een eerder amendement met een zelfde strekking werd vanwege planschaderisico zelfs door de gemeente terzijde gelegd!) heeft de Raad op 10 juli bij de behandeling van het concept Paraplubestemmingsplan toch de nieuwe motie ‘Maximaal 20% verstenen per kampeerterrein’ aangenomen. Ingangsdatum is het moment van vaststelling van het Paraplubestemmingsplan.

‘Bedrijven die getroffen worden gaan enorme schade gaan lijden’, vertelt Gerdina Krijger, regiomanager bij HISWA-RECRON.’ ‘Als je nog maar 20% van de kampeerplaatsen mag omzetten naar zomerhuizen wordt het bedrijf op slot gezet! De concurrentiepositie van deze bedrijven wordt ernstig aangetast. De toeristisch recreatieve ondernemer moet immers voldoen aan de vraag vanuit de markt. Door deze bedrijven zo ernstig te beperken, gaat dat niet meer en verliezen zij marktaandeel’
 

Door de inperkingsmaatregel daalt de waarde van de betreffende bedrijven drastisch. Deze waardedaling kan oplopen tot wel 50%. Doordat de omzettingsmogelijkheden onderdeel zijn van de bancaire financiering, komen bedrijven onder water te staan als deze komt te vervallen.
Financiering van noodzakelijke investeringen in verduurzaming -zoals de aanschaf van accu’s, zonnepanelen, elektrische werktuigen en het energiezuinig maken van algemene gebouwen- is dan niet meer mogelijk. In het ergste geval is herfinanciering niet meer mogelijk en is verkoop aan een andere kapitaalkrachtige partij nodig. Deze zal de omzetting wel binnen drie jaar kunnen realiseren. De maatregel heeft dan door toedoen van de gemeente precies het omgekeerde effect, namelijk een snellere én meer verstening.

Bedrijven met een omzettingsrecht hebben aangegeven juist langs de weg der geleidelijkheid gebruik te maken van deze mogelijkheid, afhankelijk van de ontwikkelingen op de markt. Het is ook maar de vraag of de bedrijven van het volledige recht gebruik gaan maken.

HISWA-RECRON gaat de te verwachte schade van alle getroffen bedrijven in beeld brengen en het College en de Raad daarover informeren.

Nog niet duidelijk is wat de gemeente met de motie gaat doen. Gezien de forse wijziging in het Paraplubestemmingsplan ligt het voor de hand dat er weer een behandeling komt in de commissie.

 

Meer informatie bij Gerdina Krijger, regiomanager Noord-Holland en Flevoland

 

Terug naar overzicht