Vrije keuze voor digitaal nachtregister
Ondernemers die overnachtingen aanbieden, moeten een nachtregister bijhouden. HISWA-RECRON vindt dat een ondernemer zelf mag kiezen om aan te sluiten bij het digitaal nachtregister dat sommigen gemeenten hanteren. Als de ondernemer door middel van zijn eigen systeem kan voldoen aan de wet, moet een gemeente het bedrijf niet dwingen om aan te sluiten op het door de gemeente gekozen systeem.
Ons standpunt
Een accommodatieverschaffer moet op verzoek van de gemeente kunnen tonen: naam hoofdhuurder, zijn/haar woonplaats, aankomst- en vertrekdatum en het soort identiteitsbewijs dat getoond is. Sommige gemeenten hanteren hiervoor een digitaal nachtregister.
Dit is prima voor die bedrijven die nu nog een handmatig nachtregister bijhouden, zoals mini-campings en bed & breakfast pensions. Veel HISWA-RECRON-ondernemers hebben echter al een geautomatiseerd (reserverings)systeem. Moeten deze ondernemers ook een digitaal nachtregister bijhouden, dan kunnen zij hierdoor flink op kosten worden gejaagd. Er ontstaat een dubbele boekhouding met alle risico’s van dien. Bovendien levert het geen betrouwbare (extra) informatie op om bijvoorbeeld ondermijning tegen te gaan. Watersport – en recreatieondernemers respecteren de privacy van hun gasten en willen het boekingsproces vlot en gastvriendelijk laten verlopen.
HISWA-RECRON vindt dat een ondernemer mag kiezen om aan te sluiten bij het digitaal nachtregister. Als de ondernemer echter door middel van zijn eigen systeem kan voldoen aan de wet, moet een gemeente het bedrijf niet dwingen om aan te sluiten op het door de gemeente gekozen systeem. HISWA-RECRON wil te allen tijde de regeldruk voor ondernemers beperken.
Wat willen we bereiken
HISWA-RECRON vindt dat gemeenten echter niet méér gegevens mogen verzamelen dan volgens het bovenstaande verplicht is. Dit is onwenselijk en niet conform de AVG-eisen.
Lees meer
- Download ons position paper over het nachtregister.
- Meer informatie over dit onderwerp in onze Kennisbank (alleen voor leden).