Routekaart naar een klimaatneutrale sector

Circulair ondernemen

Stappen naar een circulaire toekomst

Circulair bouwen of ondernemen betekent feitelijk dat we alle grondstoffen, materialen en producten hergebruiken, ook wel het gesloten systeem genoemd. Hierdoor wordt de waarde van deze materialen en grondstoffen ook meer behouden. Inmiddels zijn er al vele workshops en inzichten gecreëerd en uitgewisseld, waarbij de conclusie is dat circulair bouwen en ondernemen de toekomst is van de sector. Circulair ondernemen in de watersport- en recreatiesector kan er voor elk bedrijf anders uitzien. Voor jachtbouwers betekent dit bijvoorbeeld dat ze bezich zijn met de materialen die zij gebruiken bij de bouw en het efficiënt omgaan met hulpbronnen. Ook vakantieparken houden rekening met duurzame bouwtechnieken bij nieuwe accommodaties, maar zijn met name bezig met efficiënt beheren van afval en waterbesparingsmaatregelen.

Circulair ondernemen gaat over innovatie en integratie: het hergebruiken, herdenken en herstellen van onze bronnen.

Welke maatregelen kun jij nemen?

  • Circulair bouwen en renoveren
    Circulair bouwen en renoveren draait om het minimaliseren van afval en het hergebruiken van materialen.

    Wat kun jij doen?

    • (Ver)bouwen met hergebruikte materialen: Hergebruik zoveel mogelijk materialen bij het (ver)bouwen van vakantiewoningen of gebouwen op het park.
    • Compact bouwen met aanpasbare ruimte: Door compact te bouwen en ruimtes aanpasbaar te maken (met draaiende panelen) worden er minder materialen gebruikt.
    • Gebruik hergebruikte en/of natuurlijke materialen of prefab mogelijkheden: Denk aan isolatiematerialen zoals iCell, die van hergebruikte materialen hoogwaardige isolatiematten maken.
    • Modulaire jachtbouw: Ontwerp jachten met modulaire componenten die gemakkelijk te vervangen of te upgraden zijn, waardoor de levensduur van het jacht wordt verlengd.
    • Gebruik van gerecycleerde materialen: Gebruik gerecycleerde materialen voor de constructie van jachten, zoals gerecycleerd aluminium voor de romp en gerecycleerde kunststoffen voor de interieurbekleding.
    • Voer verlaten pleziervaartuigen af naar een recyclingbedrijf voor verantwoorde verwerking: Zorg ervoor dat oude boten op een milieuvriendelijke manier worden gerecycled.
    • Gebruik de mogelijkheden die er zijn om plugloos jachten te bouwen: Dit vermindert aanzienlijk de hoeveelheid afval die tijdens de bouw ontstaat.
    • Produceer kleinere pleziervaartuigen door middel van 3D printen: Dit zorgt voor efficiënter materiaalgebruik en minder afval.
    • Pas waar mogelijk elektrische aandrijving toe: Verminder de uitstoot van schadelijke stoffen door gebruik te maken van elektrische motoren.
    • Gebruik bioharsen en natuurlijk vezelmateriaal bij de constructie van polyester rompen: Dit zijn duurzamere alternatieven voor traditionele materialen.
     
  • Circulair inkopen en gebruiken

    Circulair inkopen en gebruiken houdt in dat producten en materialen zo worden aangeschaft dat ze na gebruik makkelijk kunnen worden hergebruikt of gerecycled. Je kunt hierbij denken aan het leasen van apparatuur of meubels, het gebruik van herbruikbare verpakkingen en het scheiden van afvalstromen. Dit bevordert een duurzamere bedrijfsvoering en vermindert de hoeveelheid afval die naar stortplaatsen gaat.

    Wat kun jij doen?

    Wat kun jij doen?

    1. Circulair inkopen: Weiger afvalstromen en verminder transport door papierloos te werken en samen te werken met lokale/regionale producenten voor biologisch drinken en voedsel.
    2. Pay-per-use voor luxe producten met hoge energievraag: Informeer bezoekers over het energieverbruik van intensieve producten (bv. sauna of bubbelbad) en laat de gebruiker betalen.
    3. Zero-waste strategie met herbruikbare verpakkingen: Gebruik schoonmaakmiddelen in herbruikbare flessen, herbruikbare flessen in toilet- en douchegebouwen in plaats van plastic flesjes, en herbruikbare koffiebekers.
    4. Gebruik van herbruikbare en recycleerbare verpakkingen: Zorg ervoor dat alle onderdelen en materialen worden geleverd in herbruikbare of recycleerbare verpakkingen.
    5. 3D-printen met gerecycleerde materialen: Gebruik 3D-printtechnologie om onderdelen te produceren uit gerecycleerde kunststoffen of metalen, waardoor materiaalverspilling wordt verminderd. Produceer kleinere vaartuigen met 3D-printen om efficiënter materiaalgebruik en minder afval te bevorderen.
    6. Ontwikkel onderhoudsprogramma's voor duurzame apparatuur en pleziervaartuigen: Dit verlengt de levensduur van maritieme apparatuur en vermindert de noodzaak van vervanging.
    7. Koop hout in met een duurzaamheidskenmerk zoals FSC: Zorg ervoor dat al het gebruikte hout duurzaam is gecertificeerd.
    8. Beperk productieafval door efficiënt materiaalgebruik en faalkostenanalyse: Minimaliseer afval door materialen efficiënt te gebruiken en faalkosten te analyseren.
    9. Koop zoveel mogelijk lokaal: Verminder transportafstanden door zoveel mogelijk lokaal in te kopen.

     

     
  • Water- en afvalbeheer

    Door waterbesparende technologieën en systemen voor afvalscheiding te implementeren, kunnen bedrijven hun impact op het milieu verminderen. Dit kan inhouden dat regenwater wordt opgevangen en hergebruikt, en dat organisch afval wordt gecomposteerd of omgezet in biogas.

    Wat kun jij doen?

    • Hergebruiken van grijs afvalwater: Hemel- en afvalwater kan worden opgeslagen en hergebruikt worden voor de toiletten en de tuin via een put, tank of waterzak.
    • Biovergister: Met een biovergister worden etensresten (swill stroom) omgezet in biogas en bodemverbeteraar.
    • Composteer/fermenteer GFT-stromen: Composteer GFT-stromen tot vruchtbaar compost om de (moes)tuin te voorzien.
    • Maak gebruik van een slimme afvalcontainer: Een slimme afvalbak meet via sensoren wanneer de afvalbak vol zit, pas dan wordt deze opgehaald en geleegd.
  • Betrek jouw gasten, klanten en medewerkers bij het circulaire proces

    Het informeren en betrekken van gasten en medewerkers over duurzaamheid is essentieel voor het succes van circulaire initiatieven. Ondernemers kunnen educatieve programma’s opzetten, informatie verstrekken over circulaire praktijken en recreatieondernemers kunnen bezoekers stimuleren om milieuvriendelijke keuzes te maken tijdens hun verblijf.

    Wat kun jij doen?

    • Duurzaamheidsworkshops: Organiseer regelmatige workshops voor gasten en medewerkers over duurzaamheidsthema's zoals afvalreductie, waterbesparing en energie-efficiëntie. Dit kan bijvoorbeeld een hands-on workshop zijn over het maken van compost of het installeren van energiezuinige verlichting.
    • Informatieborden en Displays: Plaats informatieborden en displays op prominente plaatsen in het park, de haven of de winkel om gasten te informeren over circulaire initiatieven en hoe ze kunnen bijdragen. Gebruik infographics en duidelijke visuals om complexe informatie toegankelijk te maken.
    • Demonstraties van circulaire technologieën: Organiseer demonstraties van circulaire technologieën zoals 3D-printen met gerecycleerde materialen of het gebruik van modulaire bouwelementen in jachtbouw. Nodig experts uit om te spreken over de voordelen en toepassingen van deze technologieën.
    • Participatieve programma's: Betrek gasten bij circulaire projecten door hen de mogelijkheid te bieden om deel te nemen. Dit kan bijvoorbeeld een programma zijn waarbij gasten helpen bij het planten van een tuin met eetbare gewassen of deelnemen aan een opruimactie.
    • Samenwerken met scholen en Universiteiten: Werk samen met lokale scholen en universiteiten om educatieve programma's te ontwikkelen die gericht zijn op circulair ondernemen. Dit kan gastcolleges, stageplaatsen of onderzoeksprojecten omvatten.
Inspirerende voor...

Inspirerende voorbeelden

WhisperPower hergebruikt componenten van oude generatoren in nieuwe energiesystemen voor jachten. Dit draagt bij aan afvalvermindering en verlengt de levensduur van materialen.

Landal Vakantiepark 't Loo in Oldebroek is het eerste vakantiepark in Europa dat een biovergister gebruikt. De machine zet voedselresten en ander organisch afval om in biogas en in kwalitatief hoogwaardige plantenvoeding. 

IMPACD Boats innoveert door circulair te ondernemen en sloepen 3D te printen van gerecycled materiaal. De boten zijn aan het einde van hun technische levenscyclus ook weer volledig recyclebaar.

Meer informatie in de kennisbank

Ben je op zoek naar meer informatie over circulair ondernemen of andere duurzaamheidsonderwerpen? In de kennisbank van HISWA-RECRON vind je rapporten, dossiers, producten en diensten speciaal voor watersport- en recreatiebedrijven. Je leest er bijvoorbeeld over de omgevingswet, het CSRD en antifouling wetgeving.