Routekaart naar een klimaatneutrale sector

Energietransitie

Van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie

De energietransitie betekent kortgezegd de overgang van een energiesysteem gebaseerd op fossiele energiebronnen naar een energiesysteem gebaseerd op duurzame en CO2-neutrale energiebronnen. Ofwel de overgang van het gebruik van kolen, olie en gas naar het gebruik van zon, wind en water als bron van energie. Voor de recreatie betekent dit de elektrificatie van het vakantiepark, buitensportbedrijf of groepsaccommodatie of dagrecreatief bedrijf. HISWA-RECRON is met het ministerie en kennispartners in gesprek om enerzijds de technische vertaalslag mogelijk te maken omdat zich hier nu al problemen in voordoen, waaronder de congestie op het elektriciteitsnet. Anderzijds moet de energietransitie ook betaalbaar blijven en moet de hele sector mee kunnen doen.

Door te investeren in hernieuwbare energie en slimme technologieën, maken we de weg vrij voor een duurzame en veerkrachtige sector.

Aanpak netcongestie

Netcongestie vormt een aanzienlijke uitdaging voor watersport- en recreatiebedrijven in heel Nederland. De toenemende vraag naar elektriciteit en de beperkingen van het bestaande netwerk maken het lastig om duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken. HISWA-RECRON erkent de urgentie van dit probleem en zet zich actief in om oplossingen te vinden. Samen met diverse branches werken we aan netverzwaringen, beter inzicht in toekomstige belasting van de laagspanningsnetten, en de afstemming van vraag en aanbod van elektriciteit om piekbelasting te voorkomen.

We pleiten voor versnelde uitvoering van netverzwaringen en verbetering van de samenwerking tussen gemeenten en netbeheerders. Daarnaast richten we ons op innovatieve oplossingen zoals slimme apparaten, thuisbatterijen, en betere sturing van elektriciteitsverbruik. Onze gezamenlijke inspanningen zijn erop gericht om de verduurzaming van onze sector mogelijk te maken, ondanks de huidige netbeperkingen.

In de kennisbank van HISWA-RECRON vind je een uitgebreid document over de uitdagingen van netcongestie en onze inzet om deze aan te pakken. Benieuwd naar de capaciteit op het net in jouw omgeving? Je vindt het op deze capaciteitskaart.

Welke maatregelen kun jij nemen?

  • Verschillende manieren om energie te besparen

    Voor watersport- en recreatieondernemers is het belangrijk om energiebesparing te realiseren om operationele kosten te verlagen en duurzaamheid te bevorderen. Energiebesparende maatregelen kunnen eenvoudig worden geïmplementeerd en dragen bij aan een lager energieverbruik, wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor de financiële gezondheid van de onderneming. Door te investeren in energiezuinige systemen en technologieën, verklein jede ecologische voetafdruk voldoe je aan de groeiende vraag van gasten naar duurzame vakantiebestemmingen.

    Wat kun jij doen?

    Wat kun jij doen?

    • Slimme meter: Bespaar wanneer de gast van huis is. Een slim control systeem geeft inzicht in het energieverbruik en kan zo ingesteld worden dat energie volledig uit staat bij afwezigheid.
    • Bouw woningen passief: In een passiefhuis wordt warmte van zonlicht en warmtebronnen in huis zo goed mogelijk vastgehouden, en kou zo goed mogelijk buiten.
    • Licht-as-a-service: Neem licht af in plaats van lampen. LED-verlichting is tot 85% zuiniger dan gloeilampen, maar vergt een investering. Neem licht af als een service, waarbij de installatie tot monitoring geregeld wordt door een derde partij.
    • SuperHybrid warmtepomp: Gebruik een hybride warmtepomp voor slecht geïsoleerde woningen om de efficiëntie te verbeteren.
    • Energiezuinig terras: Gebruik elektrisch verwarmde stoelkussens als alternatief voor terrasverwarmers op gas.
    • Helofytenfilter voor zuivering van afvalwater: Helofytenfilters gebruiken waterplanten om afvalwater op een natuurlijke manier te zuiveren. Dit gezuiverde water kan vervolgens opnieuw worden gebruikt, bijvoorbeeld voor irrigatie.
    • Groene parkeerplaatsen met helofytenfilter: Groene parkeerplaatsen met geïntegreerde helofytenfilters zuiveren regenwater en afvalwater op natuurlijke wijze, en het gezuiverde water kan worden gebruikt voor verschillende toepassingen, zoals irrigatie van groenvoorzieningen.
    • Kies energiezuinig gereedschap: Let bij aanschaf van elektrisch gereedschap op het energieverbruik.
    • Gebruik automatische lichtschakelaars: Installeer automatische lichtschakelaars om ervoor te zorgen dat lichten alleen aan zijn wanneer dat nodig is.
    • Isoleren: Zorg voor goede isolatie van gebouwen om warmteverlies te minimaliseren en energie-efficiëntie te maximaliseren.
  • Maak gebruik van restenergie

    Restenergie, die anders verloren zou gaan, kan worden hergebruikt voor verwarming of elektriciteit. Dit kan aanzienlijke kostenbesparingen opleveren en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen. Door innovatieve technologieën te gebruiken, kunnen je bijdragen aan een duurzamer energiebeheer.

    Wat kun jij doen?

    • Nul-op-de-meter renovatie: Gebruik van HR++ glas, dakisolatie van iCell, PV, warmtepomp met wtw-systeem, LT-verwarming, elektrisch koken, LEDs.
    • Biovergister: opwekken biogas uit organische reststromen: Met een biovergister worden etensresten omgezet in biogas en bodemverbeteraar.
    • Biovergister: opwekken biogas uit zwart toiletwater: Decentrale waterzuiveringsinstallatie waarbij zwart water wordt vergist. Biogas wordt gebruikt voor verwarming woningen.
    • Win warmte terug uit sanitair gebouw (wtw): Een douche-wtw benut restwarmte uit gebruikt douchewater.
    • Luchtwarmtepomp: Terugwinnen warmte: De warmte uit de keuken wordt opgevangen en gebruikt voor het verwarmen van het pand.
    • Asfaltthermie: Energie uit asfalt: Warmtecollectoren in asfaltverharding die warmte koppelen aan bedrijven.
    • Biomeiler voor verwarming zwembad: Composthoop waarin bacteriën houtsnippers afbreken en hierbij warmte vrijmaken.
  • Hernieuwbare energie toepassen

    Hernieuwbare energie, zoals zonne- en windenergie, biedt een betrouwbare en duurzame manier om aan de energiebehoeften te voldoen.

    Wat kun jij doen?

    • Warmte-koude opslag: Warmte en koude worden diep opgeslagen in een zandlaag in de bodem.
    • Zonnecollectief voor vakantiewoningeigenaren: Collectieve inkoopactie van zonnepanelen voor particuliere vakantiewoning eigenaren.
    • Zonneweide met (hemel)waterberging: Zonneweides of -parken benutten voor waterberging en klimaatadaptatie.
    • Batterij voor opslag hernieuwbare elektriciteit: Opslaan van zonne-energie met een lithium-ion batterij.
    • Sla thermische energie op in je gevel, dak of vloer: Sun Tanks om thermische energie in gebouwelementen op te slaan.
    • Basaltbatterij voor meerdere woningen (warmtenet): Basaltaccu zet elektrische energie om in warmte voor een warmtenet.
    • Slimme groene warmtenetten: Warmte uit beschikbare of te ontwikkelen lokale warmtebronnen.
    • Zonnecollectoren voor verwarming zwembad: Zonnecollectoren als zwembadverwarming.
    • Toepassen van zonnepanelen en kleine windmolens: Gebruik zonnepanelen en kleine windmolens om duurzame energie op te wekken.
    • Warmtepomp: Installeer een warmtepomp om efficiënter om te gaan met verwarmings- en koelingsbehoeften.
  • Efficiënt gebruik van fossiele brandstoffen

    Hoewel de overgang naar hernieuwbare energiebronnen essentieel is, is het soms noodzakelijk om fossiele brandstoffen te blijven gebruiken.

    Wat kun jij hieraan doen?

    • Pelletkachel: Een pelletketel zorgt voor de verwarming en het warm water voor de gebouwen op het terrein en levert ook elektriciteit.
    • Brandstofefficiënte motoren: Moderne motoren die geavanceerde technologieën gebruiken om het brandstofverbruik te optimaliseren en de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen.
    • Optimalisatie van rompontwerp: Het gebruik van geavanceerde hydrodynamische modellen en innovatieve materialen om efficiëntere rompen te ontwerpen die de weerstand in het water verminderen, resulteert in een lager brandstofverbruik.
    • Schone brandstoffen en additieven: Het gebruik van schonere brandstoffen, zoals GTL (Gas-to-Liquids) of biodiesel, en brandstofadditieven die de verbrandingsefficiëntie verbeteren en de motor schoon houden, kan de uitstoot van verontreinigende stoffen verminderen.
    • Voortstuwingsoptimalisatie: Het optimaliseren van de voortstuwingssystemen, zoals efficiëntere schroeven of roerconfiguraties, kan de brandstofefficiëntie verbeteren. Dit kan ook inhouden dat bestaande schroeven worden aangepast of vervangen door geoptimaliseerde versies.
    • Vervang fossiele diesel voor 100% HVO: Gebruik 100% HVO (Hydrotreated Vegetable Oil) als alternatief voor fossiele diesel. HVO is een hernieuwbare brandstof gemaakt van afvaloliën en -vetten die de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk kan verminderen en een kleinere ecologische voetafdruk heeft dan traditionele diesel.
    • Vervang fossiele benzine voor E-fuel: Gebruik E-fuel (synthetische brandstoffen) als alternatief voor fossiele benzine. E-fuels worden geproduceerd door de chemische samenvoeging van CO2 en waterstof, wat resulteert in een brandstof die fossiele benzine kan vervangen en de CO2-uitstoot tijdens de productie en het gebruik aanzienlijk verlaagt.
    • Stem het geïnstalleerde voortstuwingsvermogen af op de rompsnelheid: Zorg ervoor dat het voortstuwingsvermogen van een jacht is afgestemd op de rompsnelheid wanneer deze niet hoeft te planeren. Dit helpt het brandstofverbruik te optimaliseren en onnodige uitstoot te voorkomen.
  • Balanceer de vraag en aanbod van energie

    Balanceren van energieaanbod en -vraag betekent dat de hoeveelheid energie die beschikbaar is en de hoeveelheid energie die wordt verbruikt op elkaar worden afgestemd. Dit is belangrijk om te zorgen voor een stabiele en efficiënte energievoorziening, vooral bij bedrijven waar de energievraag sterk kan fluctueren. Door het energieaanbod en de vraag in balans te houden, kunnen kosten worden bespaard en kan de duurzaamheid worden verbeterd.

    Maatregelen voor het balanceren van energieaanbod en -vraag:

    • Smart grid manager voor vakantieparken, jachthavens en jachtwerven: Een Smart Grid is een geavanceerd energienetwerk dat gebruik maakt van digitale technologieën om het energieverbruik en de energieproductie in real-time te beheren. Dit systeem kan energiepieken en -dalen detecteren en automatisch de energievoorziening aanpassen door bijvoorbeeld overtollige energie op te slaan in batterijen of te distribueren naar andere delen van het bedrijf. Hierdoor wordt het gebruik van hernieuwbare energiebronnen gemaximaliseerd en wordt de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderd.

    • Dubbel gebruik dak: Zonnepanelen én groen dak: Het combineren van zonnepanelen met een groen dak biedt meerdere voordelen. De zonnepanelen wekken elektriciteit op uit zonlicht, terwijl het groene dak de temperatuur van het gebouw reguleert, wat de efficiëntie van de zonnepanelen verhoogt. Daarnaast helpt het groene dak om regenwater op te vangen en te gebruiken, wat de waterbehoefte vermindert en bijdraagt aan een betere waterhuishouding.

    • In-huis waterrecyclingsysteem: Hydraloop: Dit systeem vangt water op van douches, baden en wasmachines, reinigt en desinfecteert het, zodat het opnieuw kan worden gebruikt voor toiletten, wasmachines en irrigatie. Door water te hergebruiken, vermindert het de vraag naar vers water en draagt het bij aan waterbesparing, vooral tijdens droge periodes.

    •  

Inspirerende voor...

Inspirerende voorbeelden

Bij Huibers Yachtcharter varen de boten op HVO, een dieselvariant die de uitstoot flink kan beperken. HVO is een synthetische diesel die gemaakt wordt van afval van plantaardige oliën en vetten.

Ons Buiten past de Trias Energetica principes toe: minimaliseer energieverbruik, gebruik hernieuwbare energie zoals zonne-energie, en maximaliseer efficiënt gebruik van fossiele brandstoffen. Dit doen ze door energiezuinige bouwmethoden te combineren met duurzame materialen en systemen.

Camping It Wiid heeft een zonnecarport gerealiseerd met 550 panelen en een capaciteit van 300.000 Wattpiek. De zonnecarport wekt op jaarbasis ongeveer 255.000 kilowattuur op. 

Meer informatie in de kennisbank

Ben je op zoek naar meer informatie over circulair ondernemen of andere duurzaamheidsonderwerpen? In de kennisbank van HISWA-RECRON vind je rapporten, dossiers, producten en diensten speciaal voor watersport- en recreatiebedrijven. Je leest er bijvoorbeeld over de omgevingswet, het CSRD en antifouling wetgeving.